Harmen van der Ende

"Door deze maatregelen is onze woning na controle van een F energielabel naar een A+ woning gegaan. Het gemiddeld verbruik voor stroom is gedaald van 5000 kWh naar 1000 kWh. Het gasverbruik daalde van 1500 m3 gas naar 500 m3 gas. Dit levert dus een besparing van 4000 kWh en 1000 m3 gas en dat komt neer op een besparing van 1200 euro per jaar. “Als je dit afzet tegen de investeringen, dan is de terugverdientijd ongeveer 10 tot 11 jaar. Dat vind ik de moeite meer dan waard.”

Deel:

Succesverhalen info:

Het woonhuis van Harmen van der Ende ging van energielabel D naar A+. Een flinke verduurzamingsslag startte met isolatie van het dak. Toen bedrijfssparen niet meer interessant werd, besloot Harmen dat geld in duurzame oplossingen te investeren voor lagere vaste lasten. Inmiddels beschikt hij over 21 zonnepanelen, een zonneboiler, vloerisolatie, spouwisolatie en een houtkachel die brandt op Terschellinger hout.

“Mijn woning aan de Douwe Totlaan 27 is oorspronkelijk gebouwd als sociale huurwoning in 1975. De woning had toentertijd in originele staat had geen dakisolatie, dubbele muren zonder isolatie, alleen beneden dubbel glas en een cv installatie; een typische 70 jaren doorzonwoning. Het energielabel van de woning was op dat moment F met normaal gasverbruik 1500 m3 per jaar,” vertelt Harmen van der Ende. “In de tijd dat we de woning huurden, hebben we besloten het dak te isoleren met steenwol [8 cm dikte] omdat mijn zoon de bovenverdieping als slaapkamer ging gebruiken. Vervolgens kregen we de kans om de woning te kopen en is de CV installatie vernieuwd voor een Remeha HR ketel. De elektrische installatie is compleet vernieuwd en er heeft een verbouwing plaatsgevonden, waarbij 35 m2 extra aan de woning is aangebouwd. Op het platte dak zijn isolatie platen aangebracht met 8 cm isolatie en rc waarde 3.45. Op dat moment was het gasverbruik al gedaald naar 1300 m3 per jaar.”

21 zonnepanelen

De zonnepanelen zijn van het merk Suntech 250 wattpiek, met Enphase omvormers en 1 omvormer per paneel. “Wij hebben buiten nogal wat schaduwplekken, waardoor verschillende zonnepanelen op verschillende momenten zon hebben. Zouden we 1 omvormer hebben, dan zou het rendement van de installatie erg laag zijn. Bij aanschaf hadden de omvormers 25 jaar garantie. En mocht er een omvormer stuk zijn, dan werken de andere 20 panelen nog gewoon door.” Verder is er gratis ondersteuning via internet van de installatie (zeer snel en goed).

Zonneboiler

Voor de zonneboiler is gekozen voor een Remeha zonneboiler omdat ze ook al een Remeha ketel hadden. “Maar de keuze is hier ook op gevallen omdat het een simpel system is; water wordt verwarmd via zonne-energie in een vat van 100 liter, de warmwaterleiding loopt door dit vat en hiermee wordt het water al opgewarmd. Als de temperatuur te laag wordt, dan wordt dit extra bijverwarmd door de cv ketel. Wanneer er geen zon is, dan loopt de zonneboiler leeg in het vat waardoor in de winter de zonneboiler niet kan doorvriezen.”

Isolatie

Voor vloerisolatie heeft Harmen 30 cm chips onder de vloer gespoten waardoor er een isolerende laag onder de vloer ontstaat. “Het is te allen tijden droog onder de vloer en de temperatuur is bijna altijd 13 graden. We hebben een kruipruimte, waardoor deze isolatie mogelijk was. Onder aanbouw is geen kruipruimte, maar hebben we onder het beton een isolerende laag aangebracht.Er is spouwisolatie aangebracht bij zowel de voor- als de achtergevel in de vorm van isolatie korrels door Schuil Isolatie.

Houtkackel

Enige jaren geleden hebben we besloten een houtkachel aan te schaffen omdat het mogelijk is om op Terschelling bomen te kappen voor verwarming en hiermee kunnen wij de gehele woonkamer en keuken verwarmen. Hierdoor hoeven wij gedurende de winter, wanneer er geen vorst is, niet hoeven bij te stoken met de CV.

 
Contact
  •  Harmen van der Ende
  •  Douwe Totlaan 27,   Terschelling West
  •  
  •  ende@nhl.nl
Partners in dit project
    Documenten bij dit project
       

      Meer: