Puur Terschelling

“Je investeert in de toekomst”

Denk je aan Puur Terschelling, dan denk je aan paarden. Maar Puur Terschelling is en doet (veel) meer. “Naast paarden houden we ook schapen”, vertelt Daniëlle van Megen, die samen met Anne Bierema en hun zonen Jochem en Bentum het bedrijf runt. “Alle schapen die je op de Waddendijk tussen Oosterend en het sluisje van Lies tegenkomt, zijn van ons.”

Deel:

Succesverhalen info:

Vanuit de paarden- en schapenhouderij hebben Anne en Daniëlle naar verbreding van hun activiteiten gezocht. En dat is ze prima gelukt, want in 2017, 2018 en ook in 2020 werd het bedrijf uitgeroepen tot ‘Leukste uitje van Friesland’. Naast huifkartochten en buitenritten kun je er – bijvoorbeeld – ook terecht voor arrensleetochten, wadlopen, Dark Sky-tochten en zelfs een ezelwandeling met gps. “Wij houden van variatie”, legt Daniëlle uit. “En we bedenken graag nieuwe dingen.”

Kamperen bij de Boer
Sinds 2020 kun je ook kamperen bij Puur Terschelling, in - passend bij het bedrijf - tenten die geheel zelfvoorzienend zijn. Het concept is kleinschalig, er staan vier grote duintenten met panoramadak op de Puur camping. De tenten zijn zo gebouwd dat ze bestand zijn tegen elke weersomstandigheid. “Alle tenten hebben een grondwaterkraan en zijn compleet ingericht. Koken kan elektrisch en alles werkt op zonne-energie. Vanuit je tent kun je ’s avonds naar de sterren kijken door het panoramadak. Ook leuk om te weten is dat je van de bedden in de tent een groot familiebed kan maken”, vertelt Daniëlle. “De gehele inrichting van de tent hebben we zelf bedacht en is handgemaakt door Ton Buskermolen”, vult Jochem aan. “Ook hebben we veel materialen van andere ondernemers kunnen hergebruiken. En je slaapt letterlijk tussen de dieren. Achter de natuurlijke afscheiding staan paarden en vanuit je tent zie je de schapen lopen.”

Bewustmaken
Bij alle activiteiten spelen natuur, educatie en duurzaamheid een belangrijke rol. “We staan met ons bedrijf dicht bij de natuur”, zegt Daniëlle. “En daar willen we onze gasten ook bewust van maken. Niet op een belerende manier, maar door ze goed te informeren. Zo hangt op ons terrein een bord dat aangeeft hoeveel energie onze zonnepanelen opwekken. Dat was destijds ook een voorwaarde voor subsidie vanuit de gemeente. En leuk om te weten: er liggen geen zonnepanelen op het dak, maar de zonnepanelen zijn het dak. Het lijkt één grote plaat.” Ook worden eilandgasten aangemoedigd om autoloos naar het eiland te komen. “Mensen die bij ons logeren, in het appartement of in een tent, hoeven alleen hun kleren mee te nemen. Ze kunnen bij ons alles gratis lenen, kinderbedjes of kinderstoeltjes, hondenkussens of een bench, spelletjes en speelgoed. Noem het maar op, alles is hier.”

Zelfvoorzienend
De grote droom van familie Bierema is om uiteindelijk volledig zelfvoorzienend te worden, ze zijn er bijna. Waarschijnlijk is dat het geval vanaf 2023. “Dat kan natuurlijk niet in één keer”, zegt Daniëlle. “Het gaat met kleine stapjes. We zijn ooit begonnen met twee diepteboringen. Dat water gebruiken we voor de hottub, voor de toiletten en om de dieren drinken te geven.” Niet dat ze erin doordraven, benadrukt ze. “We blijven nog wel met beide benen op de grond staan. Wat je doet, moet bij je passen. En dit past bij het eiland, bij de natuur, bij de dieren, bij ons, en bij wat we doen. Als je veel verbruikt, schept dat verplichtingen. Wij hebben een bedrijf met veel seizoenmedewerkers, we verbruiken best veel energie en water, en dat vraagt van ons ook een inspanning.” Inmiddels is het gehele bedrijf al van het gas af, alleen de het voorhuis, waar oma woont, moet nog onder handen genomen worden.

Personeelsverblijf
Over seizoenmedewerkers gesproken: eind 2019 kwam de verbouwing van de grote boerenschuur gereed. Op de begane grond bevinden zich gemeenschappelijke ruimtes en een kantoor; op de bovenverdieping is een verblijf gerealiseerd voor de tijdelijke medewerkers. Daniëlle: “Huisvesting voor personeel is een groot probleem op het eiland, gelukkig hielp de gemeente ons bij het krijgen van de vergunning.” In de gloednieuwe schuur is gekozen voor tal van duurzame oplossingen: een warmtepomp, een zonneboiler, een afwasmachine met wateropvang, Quookers, etcetera. “Voor de nieuwbouw hebben we subsidie gekregen vanuit het Waddenfonds. Daar waren we dolblij mee, want zo konden we echt duurzaam bouwen.”

Toekomst
Een extra reden om te investeren in het bedrijf en in duurzaamheid is het feit dat hun twee zonen, Jochem van 24 jaar en Bentum van 23 jaar, inmiddels ook in het bedrijf werken. “Dat motiveert Anne en mij om extra te investeren in het bedrijf. Je investeert in de toekomst, want zij nemen het straks over. En gelukkig vinden zij duurzaamheid net zo belangrijk als wij. Het mooie van ons bedrijf nu is de combinatie van de oude en jong generatie. Jochem en Bentum zijn jonge honden die andere en nieuwe ideeën inbrengen en wij helpen hen weer omdat wij meer ervaring hebben. Dat is een hele goede match.”

Dit succesverhaal is gebaseerd op het artikel van Gerry Visser dat is gemaakt in opdracht van de gemeente, gepubliceerd in weekblad De Terschellinger oktober 2019.

 
Contact
Documenten bij dit project
     

    Meer: