Een eeuw oud maar toch duurzaam

In 1921 werd de eerste steen gelegd van het huis van Eeltje Maurits aan de Brandarisstraat. Meer dan honderd jaar later kun je wel zeggen dat, ondanks de leeftijd van het huis, de tijd hier zeker niet stil heeft gestaan. Eeltje woont sinds 1988 op nummer 14 en heeft in de afgelopen 35 jaar vol passie gewerkt aan het verduurzamen van zijn woning. Van 2665 m3 aan gas en 5000 kWh aan stroom is in ditzelfde huis het verbruik teruggebracht naar 7 m3 gas en wordt er zelfs 800 kWh aan stroom teruggeleverd aan het net.

Deel:

Succesverhalen info:

Verduurzaming en besparing
Met zijn jarenlange ervaring als elektriciën in de offshore kon het bij Eeltje thuis ook niet aan de nodige foefjes ontbreken. Verduurzaming en besparing wekten altijd al de interesse en zo kwamen er 10 jaar geleden in twee fases zonnepanelen op het dak. Na het plaatsen van de zonnepanelen werd het verbruik voor het grootste deel opgevangen door zonne-energie. In 2018 kwam daar een warmtepomp bij die op het dak werd geïnstalleerd, een goede timing vóór het stijgen van de energiekosten. Door de warmtepomp wordt er een grote boiler van 170 liter op 45 graden warm gehouden en een tussenboiler van 10 liter op 60 graden. Het enige gasverbruik in huis wordt gebruik om mee te koken. De reden hiervan is dat anders de hoofdzekeringen vergroot moeten worden van 25 naar 35 ampère en de stroomkosten hiermee erg hoog zouden worden. Door te koken op gas wordt er maar liefst €695,- per jaar bespaard.

Inzichtelijk verbruik
Alles wat er verbruikt wordt in huis is inzichtelijk via verschillende apps, zoals Enelogic voor het uitlezen van de meter. Hiermee is Eeltje niet recent begonnen; het volledige energie- en gasverbruik vanaf 1988 - tot en met de dag van vandaag - is verwerkt in een Excel-bestand. “Door het inzichtelijk maken van deze gegevens kan ik precies uitlezen wanneer er pieken en dalen zijn. Het valt bijvoorbeeld direct op wanneer ik een paar dagen niet thuis geweest ben, het verbruik is dan natuurlijk minimaal”. Maar het stopt niet bij een bestand, via een live-dashboard kan Eeltje zelfs bekijken hoeveel stroom er op dit moment verbruikt wordt én waaraan.

Apparaten op standby
“Door de live-dashboards van het verbruik kwam ik erachter dat er zelfs erg veel verbruik is wanneer ik niet thuis was; denk aan de televisie en computer op stand-by staan, maar niet volledig uit. Zo zijn er nog vele andere apparaten in huis en dit zette mij aan het denken”. Als elektricien heeft Eeltje de juiste kennis om hier een oplossing voor te vinden. Zo is het huis opgedeeld in ruimtes en is er voor iedere ruimte in de meterkast een klik aan/klik uit systeem gecreëerd. Door middel van dit systeem gaan dan ook alle apparaten die onnodig stroom verbruiken ook daadwerkelijk uit in plaats van op stand-by. Vanaf zijn telefoon bestuurt Eeltje behendig het systeem door het hele huis. Ook het brandalarm is hierop afgesteld; wanneer er brand is slaan alle relais direct uit. Door niet alle apparaten meer op stand-by te laten staan is het verbruik dan ook teruggebracht van 248 watt naar 70 watt.

Klaar voor strenge winters
In 2021 was er een strenge winter en ook dit was duidelijk zichtbaar in het verbruik. Tijd voor actie! Alle ramen aan de voorkant van het huis waren voorzien van thermopane en zijn vervangen door HR +++ glas. Ook in de serre zijn de ramen van HR +++ glas. Ook investeerde Eeltje in radiator ventilatoren. “Deze ventilatoren zorgen voor een versnelde verspreiding van de warme lucht, hierdoor wordt de ruimte sneller verwarmd, waardoor de stookkosten ook verminderen.Ook heb ik de vloer voorzien van piepschuim isolatie. Ondanks dat de winter van 2022 een stuk warmer was dan het jaar ervoor, was het resultaat alsnog goed te zien: het verbruik is maar liefst met 1800 kilowatt uur verminderd”.

Besparen hoeft niet duur te zijn
Maar dit is nog lang niet alles. Denkend in oplossingen heeft Eeltje zelf voorzetramen gecreëerd die hij in de winter gemakkelijk voor de ramen kan installeren. Deze voorzetramen zijn gemaakt van hor-materiaal en thermo cover, hierdoor worden de ramen afgesloten van tocht. Naast dat het gemakkelijk te plaatsen is, zijn de kosten voor deze voorzetramen relatief laag, vertelt Eeltje: “Het heeft mij in totaal 200 euro aan materiaal gekost, maar je moet het natuurlijk wel zelf in elkaar zetten. Ook zijn alle lampen in huis vervangen door led-lampen, heb ik nieuwe thermostaat kranen op de radiatoren gemonteerd en heb ik sinds een tijdje een houtkachel.” Bij de voordeur doen we nog een mooie ontdekking: naast dat de voordeur netjes is afgeschermd met een gordijn tegen de tocht, heeft Eeltje ook een rolgordijn opgehangen. “Een rolgordijn lijkt een simpele oplossing, maar ik heb een extra systeem gemaakt dat het rolgordijn ook nog eens binnen een constructie rolt, waardoor er ook geen tocht vanaf de zijkanten naar binnen kan komen. Ook dit hoeft geen dure investering te zijn”.

Warmtescan
Recent heeft Eeltje een warmtescan laten uitvoeren door energiecoach Louis van Zandbergen. Hiermee kon er exact gemeten worden hoeveel graden het bijvoorbeeld scheelt mét en zonder de zelfgemaakte voorzetramen. “Het enige wat er in huis echt uit sprong tijdens de scan was de achtermuur van de badkamer, een mooi project voor in de zomermaanden. Vanuit de berging ga ik aan de slag om deze muur beter te isoleren, zodat ook hier minder warmte wordt verspild”.
Ben jij ook geïnteresseerd in een warmtescan? Naam dan contact op met onze Energiecoach via energiecoach@terschelling.nl

Interesse in verduurzamen of besparen? Kijk voor meer inspirerende succesverhalen, advies of subsidiemogelijkheden op www.duurzaamterschelling.nl

 
Contact
  •  
  •  ,   
  •  
  •  
Partners in dit project
    Documenten bij dit project
       

      Meer: