Melis de Vries

Duurzaam in het bedrijfs-dna
foto Melis de Vriesfoto Melis de Vriesfoto Melis de Vries

Vakantiepark Tjermelan heeft sinds 2013 het ecolabel Green Key goud. Naast het nemen van maatregelen om energie en water te besparen is in 2013 besloten om ook zelf zonne-energie te gaan opwekken.

Deel:

Succesverhalen info:

Vakantiepark Tjermelan in Oosterend is al jaren bewust duurzaam, dankzij eigenaar Melis de Vries. "We hebben op het park een scala aan maatregelen genomen die leiden tot een aanzienlijke energiebesparing, zoals de installatie van zonnepanelen. Om aan onze energiebehoefte te voldoen zouden er jaarlijks 3100 bomen moeten worden gekapt. Door de aanschaf van zonnepanelen besparen we 870 bomen." aldus Melis.

Na het besluit om zelf zonne-energie te gaan opwekken is er een subsidie bij de Rijksoverheid aangevraagd, SDE+ genaamd (Subsidie duurzame energieproductie). Deze subsidie kan aangevraagd worden door bedrijven die een krachtstroom aansluiting hebben van meer dan 3 x 80 Ampère. Na toekenning van de subsidie zijn er diverse offerte’s voor zonnepanelen aangevraagd. Er is voor New Energy Systems gekozen. "Dit bedrijf heeft in maart 2015 374 zonnepanelen op al onze grotere gebouwen gelegd."

Jaarlijks verbruikt vakantiepark Tjermelan 101.000 Kwh. Door de aanschaf van 374 zonnepanelen wekken ze nu 80.000 kWh zelf op. Besparing Co2 emissie van maarliefst 33.348 kg!

Kleine dingen

"Besparing zit hem vooral in kleine dingen: 's nachts is op het hele park de buitenverlichting uit, we gebruiken uitsluitend led- en spaarlampen, de schoonmaakmiddelen die we gebruiken zijn milieuvriendelijk en de huisjes worden stuk voor stuk nog beter geisoleerd."

Milieubarometer

"We hebben ons bedrijf aangemeld voor de Milieubarometer. Dit is een handig instrument om de milieuprestatie en CO2 footprint van je bedrijf te meten. Na het invullen van de milieugegevens vertaalt de Milieubaropmeter deze in heldere grafieken. Je ziet dan in een oogopslag hoe je scoort oip het gebied van milieu. Hij geeft je inzicht in je milieukosten, kengetallen en een overzicht van maatregelen waarmee je je milieuprestatie kunt verbeteren. Als laatste, en niet minst belangrijke punt, noem ik de betrokkenheid van onze medewerkers en gasten bij de energiebesparing."

 
Contact
  •  Melis de Vries
  •  Oosterend 2,  8891 HZ Terschelling Oosterend
  •  0562 448484 en 0646070876
  •  info@tjermelan.nl
Partners in dit project
     

    Meer: