Elizabeth Dijkema

Terschellings Duurzame Dokter

Elizabeth Dijkema besloot zelf zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Maar daar bleef het niet bij, ze kochten meteen en elektrische auto. Dat in combinatie met een zonneboiler en wat zuiniger omgaan met energie, maakt dat ze maandelijks nog maar 85 euro betaalt voor gas en electra. Vanaf 1 april zijn ze bovendien klant van Terschelling Energie. “Ik vind comfort en plezierig wonen belangrijk, maar we proberen ook na te denken hoe we goede dingen voor het milieu kunnen doen en dat gaat prima samen. Op het moment dat ik bezig ging met duurzame energie ben ik ook bewuster gaan nadenken over andere zaken: vaker de fiets en openbaar vervoer gebruiken, regelmatig kiezen voor biologische producten in de supermarkt. Mijn motto is dat alle kleine beetjes helpen om duurzamer om te gaan met het milieu. De meeste mensen worden blij als de zon schijnt, de zonnepanelen en de zonneboiler doen daar nog een schepje boven op.”

Deel:

Succesverhalen info:

Sinds een paar jaar volgde Dijkema, huisarts op Terschelling, Springtij Forum vanaf de zijlijn. Ze wachtte op duurzame acties vanuit de overheden, maar er gebeurde weinig. Dus nam ze het heft in eigen hand. Door Guido Hogerheyde van Terschelling Techniek hebben Elizabeth en Martin in 2013 vijftien zonnepanelen laten installeren op het dak van hun schuur. En daarna zijn ze op zoek gegaan naar een elektrische auto. Na enig speurwerk en proefritten in verschillende elektrische auto’s werd het de Renault Zoe. De auto heeft een actieradius van tussen de 120 km in de winter en 160 km in de zomer.

Na een gesprek met de accountant bleken er allerlei regelingen te zijn, zoals de Energie Investerings Aftrek (EIA), Milieu Investerings aftrek (MIA) en Vamil. Die maken het mogelijk dat zelfstandig ondernemers duurzame investeringen zakelijk kunnen aftrekken. Ook bestond er toen nog een gemeentesubsidie voor zonnepanelen. De zonnepanelen kostten ca. €7000,- inclusief installatie en de aanschaf van de auto ca. €25.000,-. De accu’s van de Renault Zoe worden geleased, voor €80,- per maand. Dit heeft als voordeel als er een aantal “cellen” van de accu kapot gaan, deze vervangen worden. Op de auto en het oplaadpunt is de EIA van toepassing, dit houdt in dat 36% van de aanschafkosten mag worden afgetrokken van het belastbaar inkomen. Voor de zonnepanelen geldt de MIA en dit geeft een belastingvoordeel van ruim 40%. Daarnaast is de elektrische auto vrij van wegenbelasting en betaalt ze de eerste 5 jaar geen bijtelling.

Elizabeth rijdt in haar ‘Zoe’ op zonnestroom van hun eigen zonnepanelen. De auto verbruikt per jaar ongeveer 1500 kWh en de panelen wekken 4000 kWh op. Ze verbuikten ongeveer 3000 kWh per jaar. Door zelf ook nog kritisch naar het eigen verbruik te kijken, hebben ze dit ook nog verder kunnen verlagen. Daardoor hoefden ze afgelopen jaar maar 50 kWh af te nemen van NUON. Toen ze het huis aan de Kunneweg ging verbouwen, moest er een nieuwe CV ketel en boiler in en lag het voor de hand om voor een zonneboiler te kiezen. De zonneboiler voorziet nagenoeg in al het warme kraanwater dat ze gebruiken. Alleen de verwarming draait nog op gas.

Zonnestroom en windenergie

Inmiddels is Elizabeth overgestapt naar Terschelling Energie. “Ik heb me op de avond van de lancering op 20 februari meteen aangemeld. Ter plekke werd ik zo enthousiast dat ik meteen aandelen heb gekocht en klant geworden ben van VandeBron. Ik ben niet goedkoper uit, maar geef miijn voorschot liever aan een duurzame leverancier dan aan NUON. “In eerste instantie stelde VandeBron een maandbedrag voor dat gebaseerd was op het bedrag dat wij 3 jaar geleden betaalden. Maar sinds de aanschaf van de zonnepanelen betalen wij aanzienlijk minder. Het huidige maandbedrag bedraagt €85,- per maand ipv €130,-, voor gas en elektriciteit die we daarvoor betaalden. Dus dat heb ik moeten aanpassen. Verder verliep de aanmelding eenvoudig en soepel. Per 1 april krijg ik het kleine beetje energie dat ik niet zelf opwek van de windmolen van Xander uit Leeuwarden. Zo heb ik zonnestroom en windenergie, haha!”

Meer informatie over EIA, Vamil en andere belastingvoordelen voor duurzame investeringen, kijk op de site van RVO

 
Contact
  •  Elizabeth Dijkema
  •  Kunneweg 4,   Terschelling Hoorn
  •  
  •  
Partners in dit project
Documenten bij dit project
     

    Meer: