Remi Hoeve

“Het hoeft niet allemaal in één keer”

Je bent aan het bouwen of verbouwen, en wilt dat graag duurzaam doen. Maar je merkt al snel dat daar een aardig prijskaartje aan hangt. Dus denk je: laat maar, veel te duur voor mij. Begrijpelijk, maar echt niet nodig. Want je kunt het ook aanpakken zoals Remi Hoeve uit Hoorn: zorgen dat je erop voorbereid bent.

Deel:

Succesverhalen info:

In 2008 kochten Remi en zijn vrouw Marjan het – naar eigen zeggen – “lelijkste huis” van Hoorn. “Wat een leuke plek, daar kunnen we wel wat moois van maken, dachten we beiden. Juist omdat het zo lelijk was, kon het alleen maar beter worden”, lacht Remi. “We besloten er eerst maar gewoon te gaan wonen, dat hebben we twee jaar gedaan. Zo konden we rustig bedenken wat we wilden en hoe we de verbouwing het beste konden aanpakken.”

Regels
Remi en Marjan kozen ervoor om het huis in twee delen op te knappen. “We pakten eerst de achterkant aan, het voorhuis lieten we in oude staat. Dat had twee redenen. Allereerst financieel, want het kon niet allemaal tegelijk. Maar de hoofdreden was dat we op die manier onder de verbouwregels vielen en geen last hadden van de beperkende regels bij nieuwbouw.”

Keuzes
Wel wilden ze graag zo duurzaam mogelijk bouwen, (“Vanwege een vooruitziende blik en zodat we zo meer zelfstandig zijn”), maar dat was in 2010 nog geen vanzelfsprekendheid. Er zat weliswaar subsidie op betere isolatie en op het glaswerk (“Dat was in de vorm van een lager btw-tarief”), maar zaken als een warmtepomp of zonnepanelen waren simpelweg te kostbaar. “Zo’n verbouwing is al duur genoeg, dus moesten we keuzes maken.”

Krachtstroomkabel
In plaats van een warmtepomp kwam er een conventionele ketel, en ook kookt het gezin Hoeve nog steeds op een ‘gewoon’ gasfornuis. Maar dat betekent niet dat het altijd zo blijft. “Alle leidingen zijn klaar voor een warmtepomp, en er loopt al een krachtstroomkabel naar het gasfornuis. Mocht die ketel af zijn, dan gaan we de volgende stap zetten. Dan komt er geen gasketel meer in en gaan we elektrisch koken. Ook is het regenwater niet rechtstreeks op het riool aangesloten, maar wordt dat afgevoerd via een apart buizensysteem. Willen we overgaan op grijs water, dan is dat relatief eenvoudig te realiseren.”

Leemstuc
Toch hoefde niet alles uitgesteld te worden. Zo is de binnenmuur bestreken met milieuvriendelijke leemstuc. “Je mengt het poeder met water en smeert het tegen de muur. Er zit een bepaalde structuur in die wij erg mooi vinden. Het voelt prettig aan en is ook nog eens warmtevasthoudend en vochtregulerend. Ook heel fijn voor mensen die bijvoorbeeld astma hebben.” Tegen de tijd dat de ketel moet worden vervangen, is waarschijnlijk ook het voorhuis aan de beurt. “Daar willen we een appartement van maken. Ik wil zoveel mogelijk oude materialen hergebruiken, de dakpannen liggen al klaar. Dat vind ik leuk om te doen en geeft veel meer sfeer. Ook wil ik een hogere isolatiewaarde realiseren. Dus ja, ook daar komt leemstuc op de muur.”

Goed voorbereid
Als ervaringsdeskundige heeft Remi een helder advies voor iedereen die binnenkort duurzaam wil bouwen of verbouwen. “Denk er goed over na, laat je goed adviseren en laat je niet afschrikken door de kosten. Het hoeft niet allemaal in één keer, het is een transitie. Zorg wel dat je huis er klaar voor is, want de ontwikkelingen gaan ontzettend snel en worden steeds betaalbaarder. Dus kun je maar beter goed voorbereid zijn.”

Toekomst
Een deel van de volgende stappen zijn dus al voorbereid, maar er zijn nog meer toekomstige plannen. “We hebben nog wel een wensenlijstje hoor! We willen in de toekomst ook graag zonnepanelen op het dak van de schuur, die overigens zwaluwproof gebouwd is en we hebben elk jaar nestjes. Daarnaast willen we een warmtewisselaar achter de kachel maken zodat deze ook een deel van de vloerverwarming gaat mee verwarmen. Maar mijn grootste wens is om eerst de gasmeters de deur uit te hebben.”

Dit succesverhaal is gebaseerd op het artikel van Gerry Visser dat is gemaakt in opdracht van de gemeente, gepubliceerd in weekblad De Terschellinger september 2019.

 
Contact
  •  Remi en Marjan
  •  Dorpstraat 66,  8896JG Hoorn
  •  
  •  
Documenten bij dit project
     

    Meer: