Duurzaam verbouwen dankzij hergebruik en bewuste keuzes

Zeker, het is altijd al een mooi en stijlvol huis geweest, vertelt Saskia van de Nieuwegiessen over haar woning aan de Oosterburen in Midsland. Maar comfortabel? Nee, niet echt. Toen ze samen met haar voormalige partner in 2000 het huis kocht inclusief de naastgelegen winkel, zaten er houten vloeren in, hadden alle ramen enkel glas en was het niet geïsoleerd. “Het voorhuis is uit 1850, het winkelpand uit 1928. En beide panden waren echt nog in oude staat.”

Deel:

Succesverhalen info:

‘On hold’
In de loop van tijd werd er het nodige aan gedaan. Zo kreeg het woonhuis in 2005 een nieuw dak en betere isolatie, en werden de ramen voorzien van dubbel glas. Drie jaar later was de winkel aan de beurt: het dak werd doorgetrokken, de winkel werd verlengd en kreeg een nieuwe naam: Waddenchic Outdoor Fashion. “In datzelfde jaar gingen we zowel zakelijk als privé uit elkaar, waardoor alles even ‘on hold’ kwam te staan. Dus de benedenverdieping moest wachten.”

Uitgangspunt
In 2018 besloot Saskia dat het tijd was voor actie. “Ik wilde een scheiding tussen winkel en woonhuis. Mijn keuken fungeerde als kantine en er was maar één toilet. Dat was, ook met het oog op de toekomst, niet handig en niet fijn.” Haar uitgangspunt voor de verbouwing was duidelijk. “Oude elementen wilde ik hergebruiken en daarnaast wilde ik bewuste keuzes maken op het gebied van duurzaamheid. Dat deed ik al met de merken in de winkel en dat wilde ik ook bij de verbouwing.” Nu alles is afgerond, zie je die keuzes overal in terug. Zo is de keuken gemaakt van grenen vloerplanken uit het voorhuis. “Die zijn van Amerikaans grenen, dat is heel dik en robuust. We hebben er ook kasten van gemaakt. Daarnaast hebben we alle deuren hergebruikt. Ze waren in slechte staat en het was veel werk, maar ze horen bij het huis. En de tegeltjes in de keuken zaten ooit in de woonkamer.”

Schuimbeton
De nieuwe vloer, die is voorzien van vloerverwarming, was een interessant project. “Die is gemaakt van schuimbeton. Een dergelijke vloer, waarbij vloeibaar beton in een bak wordt gespoten, is heel geschikt voor oude huizen. De aanleg gaat relatief snel, zodat je minder manuren nodig hebt. Een nadeel was dat de mengwagen en het beton van de wal moesten komen, maar gelukkig konden we het combineren met een ander eilander project. Ook ben ik met Henk Trip gaan praten, want als je het beton hier op Terschelling kunt maken, scheelt dat al enorm in de kosten. Uiteindelijk is dat gelukt en daar ben ik best trots op. Bijkomend voordeel is dat die expertise nu op het eiland aanwezig is.”

Koelen
Op het dak van de winkel liggen inmiddels zonnepanelen, al leek Saskia dat eerst geen goed idee. “Ik vond dat niet mooi op zo’n oud pand. Maar ze liggen aan de kant van de steeg, waar de meeste zon komt en ze het minste opvallen. Achteraf ben ik er heel blij mee.” In het woonhuis is gekozen voor een warmtepomp, in de winkel nog niet. “Dat kan altijd nog. Eerst maar eens kijken hoe het uitpakt de komende winter.” Leuk detail: de nieuwe vloer blijkt ook te kunnen koelen. Lachend: “Dat hebben we laatst uitgeprobeerd op een warme dag. Dat werkte prima, de kamer werd gekoeld vanuit de vloer. Dus ja, dat zal in de winter ook wel goedkomen.”

Ga jij ook verbouwen? Kijk dan voor meer inspirerende voorbeelden, advies of subsidiemogelijkheden op www.duurzaamterschelling.nl.

 
Contact
  •  Saskia van de Nieuwegiessen
  •  ,   Midsland
  •  
  •  
Partners in dit project
    Documenten bij dit project
       

      Meer: