Het groene hart van Stayokay Terschelling

Hostelmanager Albert Wiegman over duurzaam ondernemen

Op 12 september 2021 won Stayokay Terschelling de Plasticvrij Award 2021. Deze award is nieuw sinds dat jaar en valt onder de Gaia Green Awards. Albert Wiegman, hostelmanager van Stayokay Terschelling, mocht de eerste editie in ontvangst nemen. “We hebben deze award gekregen voor alle initiatieven die wij nemen om het eiland plasticvrij te houden”, vertelt Albert.

Deel:

Succesverhalen info:

Milieujutten
Een van die initiatieven is het milieujutten-arrangement dat de Stayokay Terschelling jaarlijks in februari organiseert in samenwerking met Rijkswaterstaat en de Milieujutter. Tevens sponsoren Arriva, Zeelen en de Strandbus dit initiatief. Eilandgasten die dit arrangement boeken genieten van een vakantie op Terschelling en doen iets goed voor moeder natuur, door het zwerfafval van het eilander strand op te ruimen. Een traditie die de Stayokay Terschelling dertig jaar geleden ooit startte. “Inmiddels is het bijna ‘gewoon’ dat we dit doen, maar we organiseren het wel weer elk jaar. En er is ook animo voor, de arrangementen lopen goed. Elk jaar haalt de groep duizenden kilo’s afval van het strand. Daarnaast hebben we een educatieprogramma voor lagere scholen, onder het thema ‘duurzame schoolreizen’ ontvangen we geregeld groepen schoolkinderen. Ook zij gaan milieujutten op het strand en steken hier een hoop van op.”

Plasticvrij Terschelling
Tevens heeft Albert zich aangesloten bij het initiatief ‘Plasticvrij Terschelling’, dat is opgezet samen met Marcel Crul. Als aanjager op het eiland helpt Albert verschillende horecaondernemers om plasticvrij te werken. “Dat wil zeggen geen single-use plastics. Ik ga met horecabedrijven in gesprek, we bekijken welke plastics ze gebruiken, of ze dit kunnen vermijden, verminderen of vervangen door recyclebare materialen. Zo hebben we een aantal stappen die we kunnen doorlopen. Verschillende onderdelen nemen we hierin mee, het moet ook te doen zijn voor personeel, we moeten kijken naar het prijsverschil ten opzichte van wat het opbrengt en de haalbaarheid van keuzes worden besproken.”

Investeren
En soms gaat het ook om investeren, vertelt Albert. “Dat doen we bij Stayokay Terschelling ook. Om een voorbeeld te noemen: in ons ontbijtbuffet vind je geen single-use plastics meer. Wij gebruiken bijvoorbeeld geen plastic boterkuipjes, maar wij vullen zelf glazen potjes met boter. Ja, dat kost inderdaad meer tijd en dus geld, maar dat is de investering die je afweegt. Dat zijn keuzes aan de voorkant, maar dan ga je ook verder kijken naar de achterkant. Diezelfde boter komt in kilobakken binnen in de keuken en die zijn van plastic. Deze zijn ook in papier of karton te verkrijgen en daar zit weer een prijsverschil in die je doorrekent in je bedrijf. Zo ben je dus met alleen het onderwerp boter al heel wat uitzoekwerk verder. Juist daar zou de kracht moeten liggen, dat we als ondernemers elkaar helpen in dit zoekproces. Daarin heeft Stayokay Terschelling, maar ook Stayokay landelijk met het ‘Goed Bezig programma’, al veel stappen in ondernomen.”

Beklijven
Binnen dit Goed Bezig programma komen de landelijke Stayokay hostels jaarlijks elke maand bijeen om duurzame stappen of verbeteringen op het gebied van bijvoorbeeld energie, water, producten en afval, door te nemen, en om deze vervolgens te implementeren in het eigen hostel. “Elk Stayokay hostel heeft hiervoor een Goed Bezig ambassadeur, dat mag de hostelmanager niet zijn, een van onze medewerkers heeft deze taak. Samen kijken we naar de te nemen stappen. Een andere uitdaging is om deze duurzame maatregelen te laten beklijven. Want ook bij personeelswissels moet je ervoor kunnen zorgen dat wat je hebt opgebouwd en hanteert ook behouden wordt.”

Duurzaam vakantievieren
Het Stayokay keten staat voor duurzaam vakantieveren, daarom vind je bij elk hostel duurzame hints die bijdragen aan een mooiere planeet en een relaxed verblijf. “Het bedrijf is ermee doorspekt en we dragen ons groene hart uit naar onze gasten. Sinds de jaren ‘90 hebben we al zonnepanelen op het dak, we waren toen een van de eersten. Daarnaast kopen we groene energie in. Ook hebben we sinds 2007 het Europees Ecolabel van Green Key. Hieraan zitten allerlei criteria waar je aan moet voldoen. Dit vind je andere andere terug in onze ledverlichting, waterbesparende douchekoppen en waterbesparende waterreservoirs voor de toiletten. Maar zo zijn er meer criteria die we nauwkeurig bijhouden.”

Samenwerken
Stayokay Terschelling staat ook voor samenwerken en heeft meerdere verbindingen gelegd. “We werken onder andere samen met Gemeente Terschelling, de Milieujutter, De Jut Fabriek, Rijkswaterstaat, We Are Nature, stichting Noordzee, House of Design en NHL Stenden. Kortom: er zijn allerlei verbindingen gelegd en is er heel veel gaande.” Toch blijven er natuurlijk genoeg wensen over voor de toekomst, besluit Albert. “Het zou mooi zijn als we op een gegeven moment van het gas af kunnen, we zijn in gesprek met een composteringsbedrijf die compost weet te maken van het groene afval, ik zou meer lokale producten af willen nemen daar waar mogelijk en natuurlijk wil ik kijken hoe we de plastic producten nog meer kunnen verminderen.”

“Conclusie: er is nog genoeg te doen, maar je kunt jezelf tegelijkertijd de vraag stellen wanneer het af is, wanneer ben je 100% duurzaam? Dus laten we vooral nu plezier hebben in die verbeteringen die we elke keer doen, hoe klein ook. Wat je doet, doe je goed.”

Meer lezen over Stayokay Terschelling en duurzaamheid? Onlangs verscheen er een artikel over in Terschelling Magazine, je leest het verhaal van Stayokay in editie 2 (verschijningsdatum 30 juni 2023).

 
Contact
Partners in dit project
    Documenten bij dit project
       

      Meer: