Het was voor iedereen even wennen, begin 2020. Bij het inrijden van Hoorn zag je niet langer het vertrouwde beeld van Arie en Klasien Buren, zittend op het bankje voor hun huis. ‘De Dúunt’, zoals het huis heet, had met kleindochter Desiré Buren en haar vriend Mark Smit namelijk nieuwe bewoners gekregen.
Succesverhalen info:
Familie
Toen opa Arie en oma Klasien in het najaar van 2019 naar de Stilen verhuisden was het hun wens dat het huis in de familie bleef, vertelt Desiré. “Mijn vader is hier geboren en opgegroeid, zo lang hebben ze hier gewoond.” Mark: “Op dat moment waren wij net aan het kijken wat voor ons financieel haalbaar was. Toen iedereen binnen de familie ons het huis gunde, hebben we alles op alles gezet om het te kunnen kopen. En dat is gelukt.”
Gasverbruik
De eerste aanpassingen aan het huis waren vooral optisch, zegt Mark. “Een nieuwe laminaatvloer, een likje verf hier en daar, nieuwe gordijnen, nieuwe meubels. Binnen drie weken was het een totaal ander huis.” Vervolgens keken ze kritisch naar het – best hoge – gasverbruik. Na een telefoontje van Mark naar de energieleverancier werd afgesproken het maandelijkse voorschot alvast te halveren. “Bij de afrekening zagen we dat we ’s zomers bijna niets verbruikten, maar dat er in de winter grote pieken waren. En bij bepaalde windrichtingen voelden we de wind gewoon door de muren naar binnen komen. Toen kwam Desiré met het idee voor spouwmuurisolatie.”
Pluimers
Desiré knikt. “De naam Pluimers kwam voorbij op Facebook. We zagen ze regelmatig bij mensen voor de deur staan en hoorden er goede verhalen over. Dus hebben we contact met ze opgenomen. De vertegenwoordiger van Pluimers die langskwam om te kijken wat er mogelijk was, adviseerde ons om twee dingen aan te pakken.” Mark: “Als je één ding aanpakt, krijg je 15% van de gemeente terug. Bij twee isolatiemaatregelen kun je via de rijksoverheid en provincie extra subsidie aanvragen.”
Iglo
Omdat de vloer van ‘de Dúunt’ geen kruipruimte heeft, viel de keuze op het isoleren van de muren en het dak. Desiré: “De vloer aanpakken is echt een grote klus, dus dat komt later wel een keer. Het dak kon van binnenuit worden gedaan door isolatie tussen de balken te spuiten.” Lachend: “Dus is de zolder nu een soort witte iglo.” Niet dat ze daarmee zitten, trouwens. “De zolder gebruiken we alleen voor opslag.”
Terugverdienen
Nadat Pluimers was vertrokken merkten ze meteen het effect, zegt Mark. “De warmte blijft nu binnen. De thermostaat stond altijd op 20 graden, nu is het met 19 graden warm genoeg. En ook de tocht is verdwenen.” Over Pluimers overigens niets dan lof, zeggen beiden. Mark: “Alles verliep heel netjes en schoon. Het was ook fijn dat ze vooraf berekenden in hoeveel jaar we de investering terug zouden verdienen. Bij ons was dat binnen vier jaar, en met de huidige gasprijs gaat dat nog sneller. Mocht je nog twijfelen, dan trekt zo’n berekening je snel over de streep.”
Stapje voor stapje
Natuurlijk hebben Mark en Desiré nog meer wensen. “Op termijn willen we ook zonnepanelen”, zegt Desiré, “maar daarvoor moet eerst het dak compleet worden vernieuwd. Ook de vloer moet er ooit helemaal uit. Maar dat komt wel, we doen het stapje voor stapje. Het is voor ons echt een huis voor de toekomst, we gaan hier niet meer weg.”
Dit artikel is van Gerry Visser, gemaakt in opdracht van de gemeente en gepubliceerd in weekblad De Terschellinger Juni 2022.
Foto's: ook van Gerry