Het gemeentehuis is gebouwd in 1953 en heeft een volledig geïsoleerde aanbouw gekregen in 2007. Er zijn er verschillende maatregelen getroffen voor het energiezuiniger maken van het gemeentehuis. Namelijk lage temperatuur vloerverwarming, optimaal gebruik van daglicht, een vegetatiedak, balansventilatie met warmteterugwinning, warmtepomp en zonnepanelen.
Succesverhalen info:
Het gemeentehuis bestaat uit een oudbouw gedeelte dat is gebouwd in 1953. In 2007 is de oudbouw gerenoveerd en is er een nieuwbouwgedeelte aangebouwd. Het nieuwbouwgedeelte is volledig geïsoleerd. Andere maatregelen die getroffen zijn:
- lage temperatuur vloerverwarming
- optimaal gebruik van daglicht
Er is hoog frequent TL-verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtmeting in de kantoorruimten aangebracht. - vegetatiedak
- balansventilatie met warmteterugwinning
- warmtepomp
Soort: Bodembron, - Merk en type: 2 stuks Nibe Fighter 1330
- zonnepanelen
Vermogen: 18.036 Wp
Merk en type: Sharp NE-Q7E3E
Het verduurzamen van het gemeentehuis past bij het duurzame ambities van de Waddeneilanden om in 2020 zelfvoorzienend te zijn. De uitbreiding van het gemeentehuis van Terschelling is bekroond met De Gouden Kikker 2010. Het project werd ontworpen door De Zwarte Hond. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan het bouwproject dat zich positief onderscheidt op het gebied van duurzaamheid.
Besparing
Elektriciteitsopwekking: 108 PV-panelen, samen goed voor 18.036 Wp aan vermogen
Elektriciteitsopbrengst (per jaar): +/- 15.000 kWh
Contact
- Gemeente Terschelling, contactpersoon Gea van Essen
- Burgemeester van Heusdenweg 10A, 8881 EB West-Terschelling
- 0562-446244
- info@terschelling.nl