Je kunt het niet missen als je over de Longway rijdt: het grote, vrijstaande huis op nummer 15, omringd door bouwmateriaal. Het huis werd eind 2020 gekocht door Erik en Ria Bergsma, en wordt momenteel verbouwd tot een duurzame en comfortabele woning voor hen beiden. Erik is geboren en getogen eilander, maar woonde achttien jaar aan de wal, in Arum en Harlingen. “We waren daar gewend aan vrijstaand wonen, dus wilden we dat op Terschelling ook graag”, zegt hij.
Succesverhalen info:
Alles vernieuwen
En zo stuitten ze, toen ze besloten terug te gaan naar het eiland, op de woning aan de Longway. “Nadat we het hadden gekocht, zijn we eerst rustig gaan brainstormen: wat willen we en wat kunnen we. En ja, toen werd het best een groot project. Het huis dateert uit 1960, wat betekent dat alle leidingen en alle technische installaties vernieuwd moesten worden. Eerst was ik van plan om het ruimte voor ruimte aan te pakken, maar dat bleek niet te doen. Dus ben ik maar gewoon begonnen om alles te slopen. Gelukkig konden we terecht in een zomerhuisje bij mijn ouders in de tuin, want wonen ging hier echt niet.”
Zonnedak
Natuurlijk zijn we benieuwd wat er inmiddels allemaal gebeurd is op het gebied van duurzame maatregelen. Erik schiet in de lach. “Zeg maar gerust: wat is er niet gebeurd.” Het eerste wat opvalt is de gevelisolatie aan de buitenkant. “Daar komen straks steenstrips overheen, zodat het weer een gewone buitenmuur wordt.” Op het dak komen zogenaamde indak-zonnepanelen. Een bewuste keuze, zo blijkt. “Als je eerst dakpannen legt met daarop zonnepanelen, dan is het dubbelop, toch? Ik heb gekozen voor het zonnedaksysteem van Exasun, een Nederlands bedrijf. Het was even puzzelen voordat alle paste, maar het wordt superstrak.”
Faseverandering
Minder opvallend maar minstens zo belangrijk, is de vloerisolatie. “In plaats van de oorspronkelijke houten vloer zit er nu een geïsoleerde broodjesvloer in. Zo’n vloer bestaat uit betonnen liggers met daartussenin de ‘broodjes’, oftewel isolerende vulelementen.” En dat is nog niet alles. “De vloerverwarming ligt in matten met faseveranderings-materiaal. Als materiaal van fase verandert, blijft de temperatuur namelijk constant. Bij smeltend ijs blijft de temperatuur van het water exact nul graden tot al het ijs gesmolten is. Het materiaal in de vloer smelt bij zo’n 26, 27 graden. Er wordt dus warmte opgeslagen als de temperatuur stijgt en weer afgestaan als het afkoelt. Zo houd je de binnentemperatuur mooi constant.”
Regenwater
Nog zo’n onzichtbare maatregel: onder de aanbouw bevindt zich een waterzak. “Daarmee kunnen we regenwater gebruiken voor de wasmachine en het toilet. Want waarom zou je daar gezuiverd drinkwater voor gebruiken?” Wat dat betreft moet hem iets van het hart: “Met zo’n zak alleen ben je er nog niet, er moet ook een pomp bij met goede filters. Het is echt stukken goedkoper om gewoon de waterkraan open te draaien. Best treurig als je daar goed over nadenkt.”
Zo duurzaam mogelijk
Het is duidelijk: al die duurzame maatregelen vragen een aardige investering. Maar, vindt Erik, je doet het vooral voor de lange termijn. “Als ik ooit minder ga werken, heb ik dankzij al die maatregelen lagere maandlasten. Het is echt een investering in de toekomst. Daar komt bij: we wonen straks met z’n tweeën in een relatief groot huis, zodat er voldoende plek is om kinderen en familie over te laten komen. Daar kiezen we voor, en dat schept verplichtingen. Dus zorgen we ervoor dat dit huis zo duurzaam mogelijk is.”
Bent u ook van plan om uw woning te verduurzamen? De gemeente verleent subsidie, die u naast de subsidies van de landelijke overheid kunt aanvragen. De mogelijkheden en voorwaarden zijn te vinden op deze website en die van de gemeente.
Dit artikel is van Gerry Visser, gemaakt in opdracht van de gemeente en gepubliceerd in weekblad De Terschellinger najaar 2023.