“Ik moest toch met het dak aan de gang, omdat de dakshingles na ruim 30 jaar begonnen door te roesten. Dus ik dacht: Als ik er nou een nieuw dak op leg met zonnepanelen, dan sla ik twee vliegen in een klap! Echter deze zelfde dakbedekking, die ik graag weer wilde hebben, bleek niet geschikt om zonnepanelen op te leggen, dus toen hebben we maar besloten om de panelen waterdicht tussen de dakshingles te leggen. Wij hadden berekend dat we voor ons eigen huis met 20 panelen van 270 Wp ruim voldoende stroom konden leveren om van het gas af te komen. Dat zijn er dus 20 van 295 Wp geworden. De 18 overige panelen hebben wij aangesloten op de meter van de schuren en wat we over hebben, leveren we in beide gevallen aan het zonnecollectief.”
Succesverhalen info:
Jan Kooijman heeft sinds 2011 al 22 zonnepanelen van 180 Wp op zijn garage dak liggen. Dit najaar heeft hij er maar liefst 38 bij laten leggen van 295 Wp op twee schuren op zijn erf. Daarbij heeft hij ook nog 10 Triple Solar panelen laten plaatsen, voor een warmtepomp die hij op zijn vloerverwarming heeft aangesloten. Daardoor kon hij ook van het gas af en woont hij nu in een heus Nul-op-de-Meter (NoM) huis. De zonnestroom die hij overheeft, levert hij aan het Terschellinger Zonnecollectief.
Jan raadpleegde Antoine Maartens (voormalig adviseur van het energieloket Terschelling) over zijn wensen en de subsidiemogelijkheden. Die kwam met het idee om Solar panelen te installeren voor warmte opwekking en om voor NoM te gaan. “Dan heb je ook geen gas meer nodig,” aldus Jan, “Zo heb ik warm water en verwarming in huis zonder gas te gebruiken. Toen de cv ketel was afgekoppeld, kon ik zelf de gaskraan dichtdraaien. Intussen heb ik mijn cv ketel verkocht en Liander opdracht gegeven om ook de gasmeter te verwijderen.”
Koelkast
Met Triple Solar panelen en een warmtepomp verwarm je een woning zonder gebruik te maken van gas. Met dezelfde panelen kun je ook elektriciteit opwekken, maar wij hebben daar niet voor gekozen. Omdat T- panelen niet perse in de zon hoeven te liggen hebben wij ervoor gekozen ze onderaan op het dak te leggen, waar meer schaduw is en daarboven zonnepanelen te plaatsen. De Solarpanelen werken dag en nacht zowel in de zomer als in de winter. Het Triple Solar paneel is de nieuwste warmtebron voor een warmtepomp (naast lucht en aardwarmte). De warmtepomp wisselt die warmte uit tussen de bron (in dit geval de Triple Solar panelen) en de verwarming in huis. De warmtepomp vervangt daarmee de CV ketel. Een warmtepomp werkt hetzelfde als een koelkast. De warmte binnen in de koelkast wordt verplaatst naar buiten. Binnen in de koelkast wordt het koud, de zwarte buisjes aan de achterkant van een koelkast worden warm. Bij een warmtepomp werkt het proces precies andersom.
“Guido Hogerheyde van Terschelling Techniek heeft alles aangelegd. In 2011 had ik door een bedrijf van de vaste wal mijn zonnepanelen laten aanleggen, maar toen ik kort geleden kortsluiting kreeg in een van de panelen, deden zij daar opeens heel moeilijk over. Ik heb toen Guido gevraagd om me te helpen.
Toen ik merkte dat hij zijn vak goed verstond, en hij al net zo enthousiast was voor dit project als ikzelf, heb ik besloten mijn nieuwe panelen bij hem af te nemen.”
Jan en Ida gebruiken al sinds de aanschaf van hun eerste 22 zonnepanelen inductiekookplaten om te koken, verder gebruiken ze een elektrische Quooker en ze verwarmen de vloer in hun badkamer ook elektrisch, allemaal met eigen stroom opwekking. Ook hebben ze een zonneboiler voor het douchewater
“Een afwasmachine gebruiken we niet, wij wassen nog lekker ouderwets met de hand af, maar ons afwaswater heeft wel altijd een constante hete temperatuur, dankzij de thermostaat die wij achter de Quooker hebben geplaatst. In de schuren, die verhuurd worden, wordt natuurlijk ook nog wel wat stroom gebruikt, maar er blijft zeker wel genoeg over om terug te leveren aan het Terschellinger Zonnecollectief. Wij moeten voor de aangevraagde subsidie natuurlijk wel echt nul op de meter halen, dus we hebben het aantal panelen ruim genomen. Wij zitten hier gunstig, met drie daken op het zuiden, zonder bomen ervoor.” “En het valt hier helemaal niet op!” vult Ida aan. “In het begin was ik er een beetje bang voor dat de panelen op onze garage zouden schitteren, maar dat is niet het geval.”
Idealisme en lol
“Ik heb dit gedaan uit idealisme,” vertelt Jan. “Al met al was het wel een hele investering, maar als je dat geld op de bank zet, weet je zeker dat je er niks voor krijgt. Ik heb hier gewoon lol in. Met aftrek van alle subsidies heb ik de investering er in ongeveer 13 jaar uit. En die panelen gaan 25 jaar mee, dus met een beetje geluk heb ik de helft van de tijd ook nog gratis stroom en verwarming. Wij zullen dat zelf waarschijnlijk niet meer mee maken, maar de Groningers zullen vast wel blij met ons zijn.”
Antoine heeft Jan geholpen bij de subsidieaanvragen. “Hij is hier tot drie keer toe geweest. We gaan ervan uit dat we de subsidie voor Nul op de Meter van SNN wel in de wacht zullen slepen, dat is een subsidie van de provincie Friesland. Van de zonnepanelen kun je als particulier de BTW terugkrijgen. Achteraf blijkt dat in ons geval niet helemaal op te gaan, want de fiscus betaalt voor indaksystemen, ook wel geïntegreerde zonnepanelen genoemd, slechts 1/3 van de BTW terug. Een kleine tegenvaller dus, maar wellicht goed om te weten voor degenen die dat ook van plan zijn te doen.”
Vanuit het bedrijf Triple Solar kreeg Jan de tip dat er ook subsidie beschikbaar is voor de warmtepomp, de zogenaamde ISDE subsidie. “Ik kijk regelmatig op de app van Enelogic naar wat ik gebruik en terug lever,” toont Jan enthousiast. “Voor het gebruik van deze app betaal je €19 per jaar, en ik heb er voor € 79.00 nog een P1 uitlezer bij gekocht voor directe uitlezing. Dit kastje geeft elke 10 seconden door wat ik gebruik en/of terug lever. Die app praat met mijn slimme meter. Kijk, net heeft de zon even geschenen, nu leveren we dus terug. Mooi toch?”
Contact
- Jan Kooijman
- Kinnum 1, Kinnum
- jenikooijman@ziggo.nl