Duurzame stroom met de Wattsun

Aljo Bolderman vertelt over zijn duurzame aankoop

Wanneer je op zoek bent naar de verhuur en verkoop van licht en geluid op het eiland, dan ben je bij AJB Services aan het goede adres. Eilander Aljo Bolderman runt zijn bedrijf sinds 2001 en krijgt daarbij geregeld hulp van zijn vader Hans.

Deel:

Succesverhalen info:

Van alle markten thuis
Aljo verhuurt en verkoopt professionele licht- en geluidsapparatuur die geschikt zijn voor onder andere muziekoptredens, (theater)voorstellingen, feesten of presentaties. Daarnaast heeft hij disco- en karaokesets, beamers, gizmo systemen voor de horeca en geldverwerkingsapparatuur. Van alle markten thuis dus. Ook is Aljo nauw betrokken bij het festival overleg waarin Oerol, SET, TOF, Springtij etc. samenwerken om hun voetafdruk te inventariseren en te verkleinen, maar ook om de festivals meer circulair te maken.

Niet meer van deze tijd
Meegaan met de tijd is belangrijk voor Aljo en daarin telt duurzaamheid zeker mee. “Ik vind het belangrijk dat we duurzamer gaan worden met z’n allen”, vertelt Aljo. “Voornamelijk bij festivals moet ik vaak aggregaten neerzetten op locaties midden in de natuur. Dat staat dan de hele dag te draaien om bijvoorbeeld muziek te laten horen tijdens de Berenloop of om een lichtshow te geven tijdens de Fjoertoer. Eigenlijk zijn die aggregaten niet meer van deze tijd, dus ik vond dat hier verandering in moest komen. Maar dat kan natuurlijk niet in één keer, zulke veranderingen pak ik stapsgewijs maar doelgericht aan.”

Wattsun Dock
Daarom schaft Aljo twee ‘Wattsun Dock’s’ aan, die hij een paar jaar geleden voor het eerst ziet tijdens het Oerol festival. Het is een draagbaar batterijsysteem van 30 bij 60 centimeter voor de professional. De Wattsun is overal te gebruiken, zowel binnen als buiten, en met één druk op de knop zijn je apparaten voorzien van stroom. “Het voordeel van de Wattsun is dat het een dock is waar je meerdere packs op kunt stapelen.” Aljo legt uit: “De Wattsun Dock is de basis en heeft 2000 watt vermogen. Maar met een of meerdere packs die je hierop kunt stapelen, verhoog je de capaciteit. Elke pack geeft zeker twee uren extra stroom en je kunt maximaal vijf packs stapelen waarmee je de batterijcapaciteit en dus je ampère-uren verhoogt. De Wattsun Dock pakt altijd eerst de stroom van bovenaf. Wanneer een pack leeg is, schakelt hij over naar het volgende pack en kun je de bovenste eraf halen en weer opladen. Zonder dat de stroom stopt en je evenement stilvalt. Dat is ideaal.”

Uitproberen
Ook dat opladen kan duurzaam, want de Wattsun’s die Aljo heeft aangeschaft, kunnen worden aangesloten op zonnepanelen. “Momenteel heb ik nog geen packs in huis, omdat ik eerst met de Wattsun Docks aan de slag ga. Maar het is mooi dat ik gemakkelijk kan uitbreiden met packs wanneer ik dat bijvoorbeeld nodig zou hebben voor een evenement. Wanneer één Wattsun Dock constant zijn volle vermogen zou gebruiken, dus 2000 watt, dan zou hij anderhalf uur meegaan. Maar 2000 watt is veel hoor, je moet ze gewoon slim inzetten. Dit jaar hebben we de Wattsun voor het eerst ingezet bij twee kleine lichtprojecten tijdens de Fjoertoer. Dat ging echt perfect! Ze hebben vier uren constant aangestaan en toen zaten ze nog maar op 80% verbruik. Maar voor TOF bijvoorbeeld, het filmfestival in de zomer, zou ik de Wattsun nog niet kunnen gebruiken. Alleen de beamer heeft namelijk al 1300 watt nodig voor het vertonen van de film. Misschien kan ik de Wattsun wel gebruiken voor de verlichting van het looppad. Dit jaar ga ik uitproberen waar ik de duurzame batterij allemaal voor kan inzetten. Wie weet wat de toekomst brengt.”

Duurzame stappen en ambities
Omdat Aljo het belangrijk vindt om zo duurzaam mogelijk te werken, is hij sinds drie jaar ook langzaamaan zijn complete lichtarsenaal aan het vervangen voor ledverlichting. “Dat is een hele investering, maar inmiddels is al 80% van mijn lampen vervangen. Zo probeer ik mijn steentje bij te dragen. Ook bij het uitzoeken van leveranciers let ik op duurzaamheid. Ik werk bijvoorbeeld met energiezuinige versterkers en ik heb al één aggregaat die op acrylaatbenzine werkt. Dat is altijd iets milieuvriendelijker dan normale benzine. Langzaamaan vervangen we de gewone aggregaten. Op deze manier probeer ik altijd voor de duurzame of meest duurzame optie te kiezen.”

Beeld: copyright Wattsun pop-up power

 
Contact
  •  Aljo Bolderman - AJB Services
  •  Molenstraat 16,  8881 BR West-Terschelling
  •  +31622807287
  •  info@ajb-services.nl
Partners in dit project
    Documenten bij dit project
       

      Meer: