Voor Anne en Anja Mast was het snel duidelijk toen ze in 2018 ‘Zuytkant’ kochten, het markante woonhuis aan de Formerumer Hoofdweg nummer 4. Als ze gingen verbouwen, dan zouden ze het duurzaam en toekomstbestendig doen. “En wanneer je die keuze maakt is het heel eenvoudig”, stelt Anne. “Dan moet je in één keer goed doorpakken.”
Succesverhalen info:
Anne en Anja, afkomstig uit het Utrechtse Harmelen, vielen eigenlijk meteen voor het huis, dat dateert uit 1956. Anja: “Het was behalve de woning ook de locatie en de ligging van de tuin. We zagen direct de mogelijkheden.” De verbouwing duurde al met al een jaar. “Als je aan zo’n project begint, moet je kiezen: de gasaansluiting handhaven of van het gas afgaan”, zegt Anne. “Wij kozen ervoor om van het gas af te gaan. Dat heeft gevolgen, want dan moet je optimaal isoleren."
Warmtepomp
En dus werden alle kozijnen vervangen, kregen alle ramen HR++ glas en werden ook de vloeren vervangen. “Die zijn allemaal aan de onderkant geïsoleerd. Op de benedenverdieping is overal vloerverwarming gekomen. En er kwam een warmtepomp.” Dat was overigens nog best even spannend, herinnert Anja zich. “Want dan komt de eerste winter en hoop je maar dat je warm zit.” Anne, grinnikend: “We kregen vragen of we het niet koud hadden. Maar nee, dat viel erg mee. Zelfs tijdens de recente vorstperiode deed alles het uitstekend.”
Zonnepanelen
De warmtepomp verwarmt twee boilers: een van 40 graden voor de vloerverwarming en een van 60 graden voor de het warme water. “Het functioneert hartstikke goed”, zegt Anne. “Voor de stroomvoorziening liggen er zestien zonnepanelen op het dak. Dat is net niet voldoende: het jaar 2020 hebben we gemiddeld zo’n 40 euro per maand aan stroom bij moeten kopen.” Anja: “Maar het is een groot verschil met de 250 euro die we anders kwijt zouden zijn.”
Buitenisolatie
Het huis is, met gele stenen en rode dakpannen, helemaal gebouwd in eilander traditie. Halverwege de verbouwing waren de buitenmuren echter een korte periode helemaal zwart. “Daar hebben we een commentaar op gehad!”, lacht Anja. “De een zei: ‘Ik vind het echt niet mooi’, een ander zei: ‘Best wel chique.’ Maar het was simpelweg de buitenisolatie die werd aangebracht. Toen eenmaal de gele steentjes kwamen, was alles weer goed.” Waarom de buitenkant werd geïsoleerd en niet de binnenkant? “Daarvoor was de spouw te dun”, antwoordt Anne. “En dan gaat de isolatie ten koste van de leefruimte. Bovendien is buitenisolatie effectiever.”
Eigen beheer
Anja en Anne hebben de verbouwing volledig in eigen beheer gedaan. “We hebben zelf de mensen ingehuurd, bij voorkeur van het eiland”, zegt Anne. “Dat vinden we prettig en is heel goed gegaan. Er is hier zoveel vakmanschap. En naast ongelooflijk harde werkers zijn het ook aardige, gezellige en betrouwbare mensen. We hebben er vooral veel plezier aan beleefd.” Anne en Anja zijn blij met het eindresultaat en proberen daarnaast ook zelf zo duurzaam mogelijk te handelen. “In het begin, toen het net klaar was, gebruikten we de oven bewust niet omdat het te veel stroom koste”, zegt Anne lachend. “Ik heb een elektrisch fornuis met een keramische kookplaat, maar dat is één grote oven die je dan moet verwarmen”, legt Anja uit. “Achteraf gezien hadden we misschien een versie moeten kopen met twee oventjes die je onafhankelijk van elkaar aan kunt doen.”
Goed informeren
Hebben ze misschien nog tips voor diegenen die ook overwegen het huis energieneutraal te maken? “Zorg ervoor dat je je goed informeert over de subsidieregelingen”, adviseert Anne. “Wij hebben de energievoucher ingeleverd en de btw teruggekregen van de zonnepanelen, maar voor andere regelingen waren we net te vroeg of te laat. En dat is gewoon jammer, want het gaat om best veel geld.” Anja: “Maar bij ons overheerst het goede gevoel hoor. We zijn best trots op hoe het is geworden.” Anne knikt: “Het is echt een heel fijn huis om in te wonen.”
Dit succesverhaal is gebaseerd op het artikel van Gerry Visser dat is gemaakt in opdracht van de gemeente, gepubliceerd in weekblad De Terschellinger maart 2021.