Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Voor bewoners EN bedrijven

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Zakelijk gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. 

Deel:

Subsidieregelingen info:

Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf?

Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen. Wanneer u subsidie aanvraagt voor een isolatiemaatregel, zorg er dan voor dat de aanvraag altijd bestaat uit twee maatregelen. Kiest u voor 1 isolatiemaatregel, dan moet u daarna nog minimaal 1 andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn of u kiest voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Op de site van RVO staat een handig Stappenplan en kun je de subsidie Direct Aanvragen met je DigiD.

Woningeigenaren in Fryslân krijgen bovendien 50% extra tegemoetkoming op isolatiemaatregelen als zij hun woning verduurzame! Provincie Fryslân stimuleert hiermee haar inwoners om isolerende maatregelen (spouw, gevel, vloer/bodem, dak, glas) te nemen volgens de ISDE geldende voorwaarden. LET OP: deze aanvulling geldt alleen voor de isolatiemaatregelen! Als u voor het nemen van isolerende maatregelen bijvoorbeeld 1000 euro ISDE subsidie ontvangt van RVO dan krijgt u vanuit Fryslân nog eens 500 euro.

U kunt met de ISDE) voor zakelijke gebruikers uw gebouw of te verhuren woning verduurzamen.

Dat kan met een warmtepomp en een zonneboiler. Vereniging van Eigenaren (VvE's) kunnen voor een appartementengebouw naast een warmtepomp en zonneboiler ook subsidie krijgen voor een centrale aansluiting op een warmtenet. Voor bedrijven is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Lees wel even goed de Voorwaarden voor deze subsidie! U moet bijvoorbeeld eerst de subsidie aanvragen, voordat u de koopovereenkomst voor het apparaat sluit. U heeft ook eHerkenning nodig niveau 2 of hoger. Ook voor zakelijke gebruikers staat er een handig Stappenlan op de website van RVO.

Meer weten over ISDE? Kijk op de website van RVO

 
Contact
 •  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 •  Croeselaan 10,   Utrecht
 •  088-0424242
 •  
Partners in dit project
  Documenten bij dit project
    

   Meer: