De gedachtes van Sietze Haringa

Week van de Duurzaamheid: samen voor het eiland

28 maart t/m 1 april staat Terschelling in het teken van duurzaamheid. De hele week worden er activiteiten georganiseerd die eilanders bij kunnen wonen. Maar waarom wordt deze week georganiseerd? En wat heb jij er als inwoner aan? Wethouder Sietze Haringa vertelt er meer over.

Om een leefbare en betaalbare toekomst te garanderen, moeten we duurzamer gaan leven. Maar hoe bereik je zo’n duurzame levensstijl? “Door de stappen te concretiseren”, vertelt wethouder Sietze Haringa. “We komen er niet in één keer en ook niet morgen. Maar door iedere keer een kleine stap te nemen incasseren we gelijk de voordelen en komt het uiteindelijke doel meer in zicht.”

Ontzettend goed bezig
Veel mensen en bedrijven op Terschelling doen tegenwoordig al ‘iets’ aan duurzaamheid: elektrisch rijden, een dak vol zonnepanelen of afval scheiden. We maken plannen en zijn ontzettend goed bezig. “Ons doel is om in 2030 50% minder CO2 uit te stoten op het eiland. Sinds de start in 2016 zitten we nu al op 25% minder uitstoot. Dat is een prachtige prestatie, nu hebben we nog zeven jaar om die andere 25% te halen. Dat gaat lukken”, aldus Sietze.

Handvatten bieden
Maar niet iedereen weet waar ze moeten beginnen. “En dat is ook logisch”, vindt Sietze. “Daarom hebben we de Week van de Duurzaamheid in het leven geroepen. Tijdens deze week bieden we eilanders handvatten om aan de slag te gaan en bewijzen we dat duurzamer leven helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn. Stap één is het isoleren van je huis. Alle energie die we daarmee besparen, hoeven we namelijk niet te betalen of op een andere manier op te wekken. Daarom kun je, tijdens het bijwonen van de energiecafés, advies krijgen dat specifiek geldt voor jouw huis of bedrijf. Ook kun je een afspraak maken met een energiecoach én gelijk gratis materialen en een voucher voor een warmtescan mee naar huis nemen. Bij het energiecafé op woensdag 30 maart is Terschelling Energie aanwezig om meer te vertellen over de stijgende gas- en energieprijzen en wat je hieraan kunt doen. Extra mooi nieuws: je kunt subsidie aanvragen voor isoleren, want de subsidiepot is voor dit jaar weer aangevuld met 50.000 euro extra!”

Een ander onderwerp van de week is Blauwe Diesel. “Landrovers, vrachtwagens, grote auto’s: ze rijden nu allemaal op behoorlijk vervuilende dieselmotoren. Er is op het eiland steeds meer vraag naar Blauwe Diesel, maar hoe werkt die overstap? Dat leer je tijdens deze avond van Bouwe de Boer van Fossielvrij Fryslân en Klaas Hendrik Nagtegaal van Nagtegaal Ameland.”

Wil jij meedenken over de energietransitie op Terschelling? Praat er dan over mee tijdens een dialoogavond. “Tijdens deze avond laat de gemeente zien wat er nog nodig is om de CO2 uitstoot op het eiland in 2030 met 50% verlaagd te hebben. Het is jouw beurt om je toekomstvisie op dit gebied helder uit te leggen aan de gemeente.”

“Duurzamer leven levert je meer geld op dan dat het kost. Dus je doet het niet alleen voor het eiland, ook voor jezelf.”

Zelfvoorzienend Terschelling
Meer dan ooit merkt de wereld dat we minder afhankelijk moeten zijn van gas uit het buitenland. En dat geldt niet alleen voor gas. “Het uiteindelijk streven is dat Terschelling maximaal zelfvoorzienend wordt voor energie, water en grondstoffen. Dat past bij een eiland. Dat we onze eigen energie opwekken, zelf kennis in huis hebben over hoe we duurzaam kunnen bouwen en eten van restaurants die zelf verbouwen op ons eiland.” Sietze begrijpt ook dat het eiland niet volledig zelfvoorzienend kan zijn, maar gelooft wel dat we daar nu nog een stap verder in kunnen zetten. “Daarom organiseren we tijdens de Week van de Duurzaamheid ook een masterclass over duurzaam koken voor koks op ons eiland en inspireren organisatoren van festivals elkaar tijdens een sessie over het duurzaam organiseren van festivals.”

Levert geld op
Sietze sluit af met een mooie eyeopener: “veel mensen denken dat duurzamer leven je vooral geld kost, maar het mooie is dat het je uiteindelijk juist geld oplevert en comfort brengt. Het is dus niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor jezelf. Duurzaamheid maakt ons onafhankelijker en dat zit in de genen van iedere eilander.”

Wil jij weten hoe? We zien je graag tijdens de Week van de Duurzaamheid! Kijk hier voor meer informatie.


Dit artikel is van Baas Communicatie, gemaakt in opdracht van de gemeente en gepubliceerd in weekblad De Terschellinger Maart 2022.

Deel: