Nieuw! Klimaatfonds

Klimaatfonds Terschelling Vlieland steunt lokale, duurzame doelen

Vanaf dinsdag 12 april kunnen inwoners van Vlieland en Terschelling terecht bij het Klimaatfonds Terschelling Vlieland als zij een duurzaam idee hebben. Het Klimaatfonds is een initiatief van Rederij Doeksen in samenwerking met de gemeentes Terschelling en Vlieland, gesteund door de ambitie van de coöperatie Terschelling Energie (TE) en de Energie Coöperatie Vlieland (ECV). Voor de eerste ronde subsidies kunnen aanvragen bij de gemeentes ingediend worden voor 15 juni a.s. Lees hier alle voorwaarden.

Een beoordelingscommissie, bestaande uit eilanders, besluit welke aanvragen goedgekeurd worden en welke niet. Iedere twee jaar worden de leden van de beoordelingscommissie vervangen door andere personen. Voor de organisatie van het fonds is onlangs een stichting opgericht.

Dankbaar voor alle donateurs
Het geld in het Klimaatfonds wordt in de eerste plaats bijeengebracht door de passagiers van de veerdienst. Passagiers van Rederij Doeksen kunnen tijdens het boeken van hun ticket een vrijwillige donatie van € 0,50 doen. Daarbij doneert Rederij Doeksen jaarlijks de compensatie van 5.000 dienstreizen, draagt de gemeente Vlieland € 1.000 bij en de gemeente Terschelling € 3.000. Zo ontstaat een mooie pot, die tweemaal per jaar ten goede komt aan lokale verduurzamingsprojecten.

Volgende stap
In 2012 startte Rederij Doeksen met de mogelijkheid dat passagiers een vrijwillige donatie konden doen om de CO2-uitstoot wereldwijd te verminderen via het FairClimateFund. Het groeide in een paar jaar uit tot een groot succes. In 2022 was het tijd voor een volgende stap, waarin het doel werd om zich specifiek sterk te maken voor de lokale CO2-vermindering en de vergroening van de leefomgeving van de eilanden. Dit in samenspraak met de gemeentes op beide eilanden en met steun van de lokale energie-coöperaties. Op die manier werd het Klimaatfonds Terschelling Vlieland vormgegeven. Lees er alles over op de website.

Foto-onderschrift:
Ondertekening en totstandkoming Stichting Klimaatfonds Terschelling Vlieland op 6 april 2022. V.l.n.r. notaris W. Cupido, demissionair wethouder S. Haringa van Terschelling, directeur Dirk Spoor, demissionair wethouder E. de Ruijter van Vlieland

Deel: