Festivals slaan handen ineen

Een van de mooie uitkomsten van de Week van de Duurzaamheid

Een aantal grote eilander festivals en evenementen heeft tijdens de Week van de Duurzaamheid afspraken gemaakt over samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Springtij, Oerol, Eilân, filmfestival TOF en de Stichting Evenementen Terschelling gaan nog dit jaar een proef doen met de gezamenlijk inzet van een zon-aggregaat. Daarnaast hebben ze afgesproken een meerjarenplan op te stellen met concrete doelen om de CO2 uitstoot van de deelnemende festivals drastisch omlaag te brengen.

Transparantie
De bijeenkomst was georganiseerd door energiecoach van gemeente Terschelling, Willemijn Steentjes, tijdens de Week van de Duurzaamheid. Zij had Govert Reeskamp, technisch producent van o.a. ITWGO, en stroomdeskundige Peter-Richard Beeksma van Event Engineers uitgenodigd om hun kennis en aanpak te delen met alle eilander festivalproducenten. Reeskamp benadrukte onder meer het belang van transparantie om vooruitgang te boeken. Beeksma lichtte zijn praktisch stappenplan toe, waar iedereen meteen mee aan de slag kan. Alle deelnemers hebben bij hun eigen evenementen al stappen gezet om hun stroomgebruik omlaag te brengen, groene energie te gebruiken of bijvoorbeeld transportbewegingen te beperken en te compenseren. Er ontstond daardoor meteen een enthousiast gesprek over de mogelijkheden om sommige uitdagingen samen aan te gaan. Zo kunnen grote investeringen bijvoorbeeld gedeeld worden en kunnen veel transporten van de wal worden bespaard.

Zonnestroom
Een doorn in ieders oog zijn de vele aggregaten - draaiend op diesel of benzine - die op locatie nodig zijn. De inzet van aggregaten op zonnestroom kan op korte termijn uitkomst bieden. Het zon-aggregaat bestaat uit een aanhangwagen waarop zonnepanelen gemonteerd zijn met daarin een accu en een back-up aggregaat. Zo kan er op locatie energie worden opgewekt zonder uitstoot en is de leveringszekerheid gewaarborgd. Deze zon-aggregaat wordt al enkele jaren op Oerol ingezet.

Nulpuntmeting
Om de uitdagingen op de langere termijn goed aan te pakken, is een nulpuntmeting nodig. De festivals hebben daarom afgesproken om alle gegevens over energieverbruik, afvalstromen, transport etc. dit jaar goed vast te leggen. Wellicht met behulp van het ‘event dashboard’ dat Event Engineers heeft ontwikkeld. Dit najaar worden deze gegevens met elkaar gedeeld waarna er een gezamenlijk plan van aanpak kan worden gemaakt.

Deel: