Bijdrage SEM maakt duurzaam clubhuis mogelijk
De Terschellinger Strandzeilvereniging start deze zomer met de bouw van een energie zelfvoorzienend clubhuis in West aan Zee. Mede dankzij een bijdrage van de Schylger Energie Maatschappij (SEM) zal de sportclub zonnepanelen, accu’s voor energieopslag en een zonneboiler kunnen aanleggen. De ruim 100 leden hebben samen het geld bijeen gebracht voor het houten gebouw, dat ze gezamenlijk zullen neerzetten. Het clubhuis is het eerste gebouw op Terschelling dat geen energieaansluiting heeft, maar volledig draait op eigen opgewekte zonne-energie.
Coöperatieve actie
“Vanaf 2004 zijn we al bezig met de planvorming.” Vertelt bestuursvoorzitter Floor Lagerweij. “We hebben daarbij de kennis en kunde van onze leden gebruikt. Het is een soort coöperatieve actie geweest. Je kon lid worden voor het leven, 100 euro lid of gewoon lid. Veel kozen een 100 euro lidmaatschap, en een heel stel voor lid voor het leven. Toen hadden we genoeg geld voor een gebouw.”
Energie zelfvoorzienend
De club wilde zo min mogelijk vaste lasten, dus dacht al snel aan zonnepanelen voor de energievoorziening. Sportcoach Karin Winter wees ze op de het aanbod van de SEM om de verduurzaming te financieren. “Jenö Oberdorfer, toenmalig voorzitter van de SEM, wees ons op de nodige opslag van de energie. Guido Hogerheyde van Terschelling Techniek heeft toen een offerte gemaakt voor alle duurzame aanpassingen. Door de bijdrage van de SEM kunnen we dit nieuwe gebouw helemaal energie zelfvoorzienend maken. Verder hebben we goed contact met Staatsbosbeheer over de plek en het uiterlijk van het gebouw. Zij mogen de kleur bepalen.”
Frituurpan
“We hebben aan de leden gevraagd wat we aan elektra nodig zouden hebben. ‘Nou, zeiden ze, het moet voldoende zijn om een frituurpan op te kunnen laten draaien.’” lacht Floor. “Guido heeft een berekening gemaakt van de benodigde capaciteit. Er komt een verwarming in, die houdt de opslag op 5 graden, zodat de spullen kunnen drogen en goed blijven. En dat het gereedschap niet wegroest. Aan de ene kant komen zonnepanelen, aan de andere kant een vegetatiedak. Het wordt een houten blokhut. De leden gaan het zelf bouwen, onder leiding van Hans Blanken (lid van de sportclub en boswachter van Staatsbosbeheer). Zoals het er nu naar uit ziet starten we rond 20 augustus met bouwen. Met wat professionele hulp zouden we dan met ca. 14 dagen klaar moeten zijn.”
Nederlands kampioenschap
In november bestaat de strandzeilvereniging 25 jaar en wordt het gebouw feestelijk geopend. Op 12-13 november worden de Nederlandse kampioenschappen op Terschelling gehouden. Dan neemt de strandzeilvereniging hun clubhuis officieel in gebruik.