Stayokay wint Hart-Hoofdprijs 2016

Hostel op Terschelling is goed bezig

De Triodos Hart-Hoofdprijs 2016 is uitgereikt aan hostelketen Stayokay. Deze publieksprijs is een erkenning voor de wijze waarop de onderneming bijdraagt aan een duurzame wereld. Stayokay heeft gewonnen omdat er bij het bouwen en verbouwen van de hostels op vele vlakken rekening wordt gehouden met mens en milieu. Dit zit hem niet alleen in het besparen van energie, maar bijvoorbeeld ook in het gebruik van duurzame materialen en verantwoord watergebruik. Duurzaam bouwen is een onderdeel van de overkoepelende duurzaamheidscampagne van Stayokay ‘Goed bezig!’.

Duurzaamheid zit sinds jaar en dag in de bedrijfsvoering van Stayokay verweven. Onder de noemer 'Goed Bezig' wil Stayokay gasten, medewerkers en leveranciers aansporen tot het maken van alternatieve, duurzame keuzes. Albert Wiegman is hostelmanager van Stayokay Terschelling: "Wij zijn als Stayokay enorm trots op deze prijs. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een van onze vier peilers van het strategisch plan. We maken mens en middelen vrij om dit te realiseren, dit alles onder de naam van de 'Goed Bezig!' campagne. Alle hostels hebben een budget en 'Goed Bezig!'-ambassadeur, niet vrijblijvend, maar toegewijd, met betaalde uren. Ook bij Stayokay Terschelling zijn we al tientallen jaren met maatschappelijk ondernemen bezig, milieujutten sinds 1992, vakanties voor alle kinderen, ook voor diegene waarvan de ouders het niet kunnen betalen, bewuste leveranciersselecties en het Europees Ecolabel sinds 2007. Het is teveel om op te noemen en we hebben ook zeker nog voldoende verbeterpunten, maar het gaat erom dat je er met je hart en hoofd mee bezig bent!"

De Hart-Hoofdprijs is een publieksprijs die in 2011 is ingesteld door Triodos Bank. De bank wil er de aandacht mee vestigen op ondernemers die gezien kunnen worden als duurzame koplopers in hun sector – en andere ondernemers met deze succesverhalen stimuleren. De prijs is vernoemd naar Triodos' pay off 'Volg je Hart – Gebruik je Hoofd', waarmee de bank duidelijk wil maken dat financieel en maatschappelijk rendement in haar optiek elkaar kunnen versterken. De belangstelling voor de zesde Hart-Hoofdprijs was groot. Maarliefst 26.997 mensen brachten hun stem uit op een van de kandidaten. Naast Stayokay waren Muziekpakhuis, Vuurtoreneiland, Ringoven, Pure Energie en Lindenhoff genomineerd. Elke genomineerde vertelt op www.triodos.nl/hart-hoofdprijs in een korte video over zijn of haar initiatief. Stayokay won uiteindelijk met 6.442 stemmen.

Deel: