Schoolkinderen bedenken kindermenu van de toekomst

Kroketten maken plaats voor vergeten groentes

De kinderen van alle basisscholen op Terschelling stellen deze maand een kindermenu van de toekomst samen. Kindermenu 2.0 is een project van Jong Leren Eten en daagt kinderen in Friesland uit om een gezond, duurzaam en lekker kindermenu te bedenken. De winnaars mogen in drie restaurants tijdens een workshop hun menu bereiden. En als kroon op hun creativiteit komt het menu in die restaurants op de kaart tijdens de feestdagen.

In restaurants bestaat een kindermenu vaak nog uit patat, kipnuggets of een pannenkoek. Lekker, maar het kan veel gezonder. De afgelopen dagen inspireerden Sander Wever van Hotel Café Restaurant NAP, Olaf en Maamke Pheifer van Restaurant De Koffiepot en Maamke van Zwol en Rick Slatius van Eilandbistro De Boschplaat de kinderen van alle basisscholen over hun menu, gezond eten, lokale ingrediënten en lieten ze verschillende groentes proeven in culinaire hapjes.

Deze proeverijen zorgden voor verrassende en enthousiaste reacties bij de kinderen. “Leuk om te zien was dat bijna alle kinderen durfden te proeven. In alle hapjes zaten groenten verborgen, zoals bietjes, bloemkool en pastinaak. Zonder dat ze het door hadden, aten ze dus een heerlijke gezonde snack. Door deze proeverijen borrelden de kinderen na afloop van de inspiratie en kunnen ze de komende weken dan ook goed aan de slag met het bedenken van hun eigen kindermenu,” aldus juf Clarinde Boersma van OBS ’t Jok.

Wildplukken & Supermarkt Safari

Als voorbereiding op hun opdracht gaan de kinderen ook op wildplukwandeling met Marjanna van der Meulen. “Ik heb er zin in, ik voel me net juf Plukgeluk. Ik met de kinderen op pad om te kijken wat voor eetbaars en lekkers er te maken is met ingrediënten die moeder natuur voor ons heeft. We gaan naar het wad, de polder, bos en ons prachtige Groene Strand.” Daarnaast gaan sommige klassen op supermarkt safari met Stichting Kind & Voeding. Kinderen gaan dan op zoek naar verborgen suikers in de supermarkt.

Kookworkshop

Met de opgedane kennis gaan de kinderen uit groep 5 t/m 8 in kleine groepjes een eigen kindermenu samenstellen en vormgeven in een mooie menukaart. Deze worden beoordeeld door de jury waar naast een van de chefs ook Marjanna van der Meulen en energiecoach Willemijn Steentjes in zitten. Op 7 december worden de winnaars bekend gemaakt. Die gaan half december in de drie restaurants tijdens een kookworkshop hun eigen menu bereiden. De winnende menu’s zullen tijdens de feestdagen ook op de menukaart van die restaurants komen te staan.

Voedseleducatie & Waddengastronomie

Kindermenu 2.0 is een mooie manier om in de klas met het thema gezonde voeding aan de slag te gaan. Door de samenwerking met lokale restaurants, gemeente en andere partijen wordt gezonde voeding voor de kinderen tastbaar en leren ze wat er voor lokaal lekkers te krijgen is. Het project valt samen met de Culinaire Wadden Weken, waarin 14 restaurants op Terschelling een lokaal, seizoensgebonden gerecht of menu serveren waarmee de waddengastronomie beter op de kaart wordt gezet.

Bekijk alle deelnemende restaurants van de Culinaire Waddenweken op vvvterschelling.nl/culinairewaddenweken

Voor meer informatie over het Kindermenu 2.0 en Jong Leren Eten, kijk op https://www.jonglereneten.nl/kindermenu-20

Deel: