Strandzeilvereniging

Eerste energie zelfvoorzienende gebouw op Terschelling

“Vanaf 2004 zijn we al bezig met de planvorming. We maakten gebruik van het generatorhuisje bij het oude hotel Paal 8, dat diende als onze opslag. Bij de bouw van het nieuwe hotel, sneuvelde het generatorhuisje en stalden wij onze spullen overal en nergens. We hadden daarnaast een kleine caravan bij de Reddingsbootschuur.” ​Bestuursvoorzitter Floor Lagerweij vertelt over het pioniersproject van de Strandzeilvereniging Terschelling.

Deel:

Project Info:

De Terschellinger Strandzeilvereniging start deze zomer met de bouw van een energie zelfvoorzienend clubhuis in West aan Zee. Mede dankzij een bijdrage van de Schylger Energie Maatschappij zal de sportclub zonnepanelen, accu’s voor energieopslag en een zonneboiler kunnen aanleggen. De ruim 100 leden hebben samen het geld bijeen gebracht voor het houten gebouw, dat ze gezamenlijk zullen gaan neerzetten. Het clubhuis is het eerste gebouw op Terschelling dat geen energieaansluiting heeft, maar volledig draait op eigen opgewekte zonne-energie.

Crowdfunding

“Onderhoud van de zeilwagens kost veel geld, dat betaalt de vereniging. Leden hebben geen eigen materiaal nodig. Dit doen we bewust, dat houdt de sport laagdrempelig. We hebben 100 leden en die betaalden elk €50 contributie per jaar, daar gingen we het niet mee redden. Dus hebben we een programma gemaakt. Je kon lid worden voor het leven, 100 euro lid of gewoon lid. Veel kozen een 100 euro lidmaatschap, en een heel stel voor lid voor het leven. Toen hadden we genoeg geld voor een gebouw. Door deze actie zijn er ook meer Terschellingers lid geworden.”

SEM

“We wilden zo min mogelijk vaste lasten, dus dachten al wel aan zonnepanelen voor de energievoorziening. Toen kwam Karin Winter met het verhaal dat de SEM dat wilde financieren. Jeno Oberdorfer, toenmalig voorzitter van de SEM, wees ons op de opslag van die energie. Guido Hogerheyde van Terschelling Techniek heeft toen een offerte gemaakt voor het hele gebouw. Door de bijdrage van de SEM kunnen we dit nieuwe gebouw helemaal verduurzamen. We hebben verder de kennis en kunde van onze leden gebruikt bij de opzet van dit plan. Het is een soort coöperatieve actie geweest.”

Financiën

De crowdfunding onder de leden heeft maarliefst €22.500 opgeleverd. De SEM heeft ruim €21.000 bijgedragen aan alle duurzame onderdelen van het project. Om de pacht te kunnen betalen hebben we de contributie verhoogd naar €65 per jaar.

Frituurpan

“We hebben aan de leden gevraagd wat we aan elektra nodig zouden hebben. ‘Nou, zeiden ze, het moet voldoende zijn om een frituurpan op te kunnen laten draaien.’” lacht Floor. “Guido heeft een berekening gemaakt van de benodigde capaciteit. Er komt een verwarming in, die houdt de opslag op 5 graden, zodat de spullen kunnen drogen en goed blijven. En dat het gereedschap niet wegroest. Aan de ene kant komen zonnepanelen, aan de andere kant een vegetatiedak. Het wordt een houten blokhut. De leden gaan het zelf bouwen, onder leiding van Hans Blanken (lid van de sportclub en boswachter van Staatsbosbeheer). Zoals het er nu naar uit ziet starten we rond 20 augustus met bouwen. Met wat professionele hulp zouden we dan met ca. 14 dagen klaar moeten zijn.”

Nederlands kampioenschap

In november bestaat de strandzeilvereniging 25 jaar en wordt het gebouw feestelijk geopend. Op 12-13 november worden de Nederlandse kampioenschappen op Terschelling gehouden. Dan neemt de strandzeilvereniging hun clubhuis officieel in gebruik.

 
Contact
Partners in dit project
Documenten bij dit project
     

    Stap over op lokaal opgewekte groene stroom. Word klant van Energie VanOns.

    Overstappen

    Investeer in een duurzamer Terschelling. Word lid van Terschelling Energie.

    Word lid