Hessel van der Kooij

Mijn motivatie is de gein en de technische uitdaging
Groene Weide, met kaars- en ledverlichtingGroene Weide streetviewHessel in duin, foto Sil KokTerras Groene Weide, met vloerverwarming

“Verduurzamen kan al snel door logisch nadenken en zoekwerk. Mijn motivatie is de gein en ik heb een hekel aan de NUON enzo. Ik wil niet betalen voor iets, wat ook gratis kan. Het is voor mij vooral een technische uitdaging en een kwestie van kostenbesparing. In feite is de hele klimaatdiscussie zinloos. Alles is namelijk uitvoerbaar, er is niets nieuws onder de zon, we moeten het alleen doen. Neem de Thorium Centrale. Met kernfusie (dus geen splitsing!) kunnen we zoveel energie opwekken, dat windmolens en zonnepanelen niet meer nodig zijn. Maar ja, het wordt tegengehouden door hogere machten. Op wereldniveau kan ik niets bereiken, maar ik probeer mijn eigen wereld wel zelfvoorzienend te maken.”

Deel:

Project Info:

Dat Hessel creatief en handig is, dat hij kan lassen, meubels ontwerpt en zelf van alles bouwt, is geen nieuws. Dat hij in de afgelopen jaren die creativiteit en handigheid ook heeft gebruikt om zijn bedrijven te verduurzamen, weet misschien niet iedereen. Hessel heeft zeker hogere ‘groene’ idealen, maar wilde vooral kosten besparen. En omdat hij een hekel heeft aan zijn geld brengen naar bedrijven als de NUON, heeft hij op een simpele manier zijn energierekening aanzienlijk omlaag gebracht.

Ledverlichting

De Groene Weide, de studio en Westend zijn voorzien van ledverlichting. Hessel heeft daarnaast een veel zuiniger 24 volts circuit aangelegd. Door het gebruik van vier accu’s die 24 volt leveren, heeft hij geen trafo’s (transformatoren, resp.) meer nodig, die heel veel stroom nemen. De accu's zijn meteen een vangnet in geval van stroomuitval. Als de netstroom uitvalt, blijft de kassa draaien en alle lampen ook. En door grote versterkers overdag uite laten en kleine te gebruiken voor de achtergrondmuziek, wordt ook een hoop bespaard.

Het totale elektriciteitsverbruik van de Groene Weide, Westend, de loods en de studio samen is met ca. 25% afgenomen door deze simpele maatregelen. Van 180.000 kWh per jaar, is het verbuik afgenomen naar 135.000 kWh.

Warmtewisselaar

De restwarmte van de vriescel in de Groene Weide wordt gebruikt voor de vloerverwarming van het terras. De terrasvloer fungeert als het ware als warmtewisselaar. Dat is samen met Bakker Installaties aangelegd. De vloerverwarming zorgt ervoor dat mensen het hele jaar door aangenaam op het terras kunnen zitten.

Daarnaast slaat Hessel de warmte van de koelcel op in een extra boiler. Die praat weer met de boiler van de keuken, waar onder andere de afwasmachine op aangesloten is. Omdat de extra boiler al 30-35 graden water bevat, hoeft de normale boiler minder bij te verwarmen om de keuken van warm water te voorzien. Dat scheelt veel gas en geld. Hij bespaart daarmee 50% op warm water kosten. De aanschaf en installatie kostte ongeveer €1500,-.

Nieuwe plannen

Hessel zou graag op zijn loods zonnestroom willen opwekken, die hij in al zijn bedrijven kan gebruiken. Er liggen nu al een tiental panelen op, maar er kan veel meer bij. Op Hee, bij Westend, is hij bezig om een hek te maken dat water opwarmt. Hij maakt hiervoor een rechtopstaande koperen plaat met een glasplaat ervoor en leidingen ertussen. Doordat de zon erop schijnt, verwarmt het water in de leidingen. Die slaat hij op in een ouwe tank en daar kan ik op Westend de vloer mee verwarmen.

Terschellinger Duurzame Huizenroute

Hessel vertelt graag meer over zijn maatregelen. Hij is aanwezig op zaterdag 12 november tussen 13.00-15.00 uur. De oostelijke fietsroute komt bij hem langs. Deze route start bij Vakantiepark Tjermelan in Oosterend om 12.45 uur. E-bikes zijn aanwezig. Meld je aan via info@terschellingenergie.nl

 
Contact
 •  Hessel van der Kooij
 •  Dorpsstraat 82,  8896 JH Terschelling Hoorn
 •  0562-448459 (Groene Weide)
 •  hessel@hessel.nl
Partners in dit project
Documenten bij dit project
   

  Stap over op lokaal opgewekte groene stroom. Word klant van Energie VanOns.

  Overstappen

  Investeer in een duurzamer Terschelling. Word lid van Terschelling Energie.

  Word lid