MIA en Vamil

Voordelig aftrekken en afschrijven

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

  • Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.
  • Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

U komt voor MIA of Vamil in aanmerking als u investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan de daarin gestelde eisen.

Om in aanmerking te komen voor MIA of Vamil, moet u voldoen aan de volgende algemene voorwaarden:

  • U bent ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of een van de BES-eilanden en u betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • U investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat die geldt op de datum waarop u zich tot de investering verplicht. Voor een investering in 2020 geldt de Milieulijst 2020.
  • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen die de Milieulijst aan de investering stelt.
  • U zorgt voor vergunningen of certificaten als de omschrijving op de Milieulijst dit vereist.
  • U meldt het bedrijfsmiddel op tijd bij RVO (hoofdregel: binnen 3 maanden na de opdracht tot levering).
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
  • De te melden investeringskosten voor het bedrijfsmiddel bedragen minimaal € 2.500.

Circulaire economie

In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Investeert u in bedrijfsmiddelen die de circulaire economie bevorderen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiermee krijgt u fiscaal voordeel dat netto kan oplopen tot 12%.

Elektrisch Rijden

U kunt als ondernemer fiscaal voordeel krijgen voor elektrisch rijden als u investeert in waterstofauto’s en volledig elektrische auto's. Heeft u voor uw bedrijf een elektrische auto aangeschaft? Dan kunt u hiervoor mogelijk gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiervoor komen elektrische voertuigen in aanmerking die staan op de Milieulijst 2020. De code voor elektrische voertuigen is E 3110. Dien uw MIA-aanvraag voor uw e-auto in uiterlijk 3 maanden na de datum waarop u de investering bent aangegaan. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld de datum van het ondertekenen van een koopcontract of een offerte.

Je kunt per sector of thema meer informatie vinden over de MIA en Vamil op deze pagina!

Deel: