Dit werkt meteen

Wat led je?!

Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger is, zijn met led je kosten na een tijdje lager door het lage verbruik en de lange levensduur. Je kunt flink energie besparen door je huis efficiënt te verlichten. Bij gloeilampen komt bijna alle (99%) impact op het milieu door de elektriciteit die nodig is om lampen te laten branden. Daarom is het goed om alle gloeilampen en halogeenlampen te vervangen door led, ook als ze het nog doen. De energie die het kost om een ledlamp te produceren win je binnen 300 branduren terug.

Ook je TL buizen kun je vervangen door LED. Johan Haarsma van Schildersbedrijf Haarsma vertelt hier binnenkort over zijn verlichting!

Milieucentraal geeft hier op hun site tips voor de juiste lampen en hoeveel je kunt besparen!

Warm water

Nog zo'n snelle besparing is op je warm tapwater. Vooral accommodatieverstrekkers kunnen hier in korte tijd geld mee verdienen. Bijna 20 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Bij hotels en b&b's is dat percentage hoger. Milieu Centraal geeft tips om te besparen op warm water, zonder in te leveren op comfort onder de douche of bij de warmwaterkraan.

Er zijn hele slimme hulpmiddelen om snel en zonder verlies van comfort water te besparen. Een doorstroom regelaar bijvoorbeeld halveert de hoeveelheid water die per minuut door de doucheleiding loopt. Door technisch vernuft blijft de waterstraal onder nagenoeg alle omstandigheden gelijk, maar gebruik je minder water en gas.

In deze hanidge Warm Tapwater Vergelijker, gemaakt door Antoine Maartens van Urgenda kun je snel berekenen wat je bespaart!

Deel: