Informatieavond Blauwe Diesel

Uitgesteld ivm covid lock down, nieuwe datum zsm bekend

Blauwe diesel, ofwel hydrotreated vegetable oil (HVO), is een belangrijke transitie brandstof naar klimaatneutrale mobiliteit. Fossiele brandstoffen zijn de grote boosdoener in de opwarming van de aarde, die ons leven zoals we dat nu leiden bedreigt. Naast blauwe diesel zijn er alternatieven zoals biodiesel en groen gas en waterstof, die mogelijkheden bieden om onze broeikasgas uitstoot snel omlaag te brengen. We gaan graag met loonbedrijven, transportbedrijven, landroverrijders en boeren in gesprek over de mogelijkheden van blauwe diesel op Terschelling.

Wil je ook meepraten? Iedereen is welkom! Vooraf vragen over de avond? Bel energiecoach Willemijn Steentjes, 06-14046455

Bouwe de Boer is energiecoordinator van de gemeente Leeuwarden en projectleider van Fossylvrij Fryslan. Hij komt ons bijpraten over de stand van zaken van de fossielvrije alternatieven en hoe wij het snelst een fossielvrij Terschelling kunnen realiseren. Wat is het verschil tussen biodiesel en blauwe diesel (hvo)? Wat is de toekomst van waterstof? Hoe snel gaan we over op elektrisch vervoer en machines voor de bouwsector en welke voor- en nadelen biedt blauwe diesel.

Daarnaast komt Klaas Hendrik Nagtegaal van het Nagtegaal Ameland zijn ervaring delen met blauwe diesel. Het bedrijf is in juni 1957 opgericht door Willem Nagtegaal en verzorgt beheer, bouw en onderhoud van tuinen, wegen en bermen, landbouwgrond, groenstroken of natuurgebied. Sinds juni 2017 is de onderneming volledig in handen van Klaas Hendrik Nagtegaal. Wat ooit begon met een trekker en wat tuingereedschap is vandaag de dag uitgegroeid tot een multi disciplinair inzetbaar loon- en aannemersbedrijf. Zowel in materieel als specialisatie in duurzaamheid hebben zij in de loop der jaren grote stappen gemaakt.