Spouwmuurisolatie

Meer wooncomfort en minder stookkosten

Stel, je woont in een huis dat niet al te best geïsoleerd is. Het gevolg laat zich raden: je hebt hoge stookkosten, want op koude dagen vliegt de warmte zo het huis uit. Heeft je huis een open spouwmuur, dan is er een relatief eenvoudige oplossing: spouwmuurisolatie. En nog beter: dankzij een particulier initiatief en de Stichting Duurzame Buurtschappen Terschelling (DBT) hoef je niet eerst allerlei offertes op te vragen, want zij maakten voor eilanders goede afspraken bij een gerenommeerd bedrijf.

We spreken met initiatiefnemer Louis Zandbergen uit Hoorn en Ale Romar van DBT uit Lies, die alle twee in zo’n huis uit de vroege jaren zeventig wonen. Inmiddels zijn van beide huizen de spouwmuren geïsoleerd. “Toen ik twee jaar geleden een huis kocht aan het Abt Folkertspad, kostte het veel tijd en moeite om alles rond spouwmuurisolatie uit te zoeken”, vertelt Louis. “Op het eiland is er geen bedrijf dat dit kan doen, dus kom je uit bij een bedrijf aan de wal.”

Kan beter
Toen Louis uiteindelijk een bedrijf had gevonden zag hij, één dag voordat ze zouden komen, een paar huizen verderop een ander bedrijf met hetzelfde bezig. “Dat is niet handig, dacht ik, dat kan beter. Alleen al om de kosten te drukken, want het verschepen van zo’n vrachtwagen is bepaald niet goedkoop.” Om dit soort zaken beter te regelen, werden door Louis en DBT de krachten gebundeld in een werkgroep. “Ons doel is om dingen uit te zoeken”, zegt Ale. “Heel concreet en heel praktisch.” Louis knikt: “We hebben eerst alle ervaringen geïnventariseerd: wie deed het, wat kostte het, hoe was het klantcontact en wat was het resultaat. Daar kwamen drie bedrijven uit die we vervolgens hebben bestookt met vragen.” “Dat kun je wel zeggen ja”, lacht Ale, “we hadden gewoon medelijden met ze.”

Heldere afspraken
Op basis van al die informatie kwam één bedrijf bovendrijven: Pluimers Isolatie uit Rijssen. “Ze zijn al jarenlang actief op het eiland en weten wat er speelt”, stelt Louis. “We hebben heldere afspraken met ze gemaakt waar iedere eilander gebruik van kan maken. Zo geldt bijvoorbeeld een vaste prijs per vierkante meter. Die prijs geldt heel 2021. Ze bieden twee opties: glaswol, dat heb ik, of piepschuim, dat heeft Ale. Je kunt met hen bespreken wat voor jou het meest geschikt is.”

Warmte vasthouden
Zowel Louis als Ale zijn erg blij met hun spouwmuurisolatie. “We hebben binnen een constante temperatuur van 20 graden”, zegt Louis. “Inmiddels is ons huis volledig geïsoleerd en zijn we helemaal van het gas af.” Ook Ale ervaart dagelijks het verschil. “Ons huis staat redelijk op de wind, maar het houdt de warmte nu heel goed vast en dat scheelt enorm in de stookkosten.” En wat ook scheelt: Ale heeft geen last meer van muizen. “Als ze in het najaar vanuit het duin een plekje zoeken voor de winter zijn wij het eerste huis dat ze tegenkomen. Maar we zien ze nu nooit meer.”

Dagje werk
Zie je op tegen de operatie, dan is het goed te weten dat het in de meeste gevallen maar een dagje werk is, aldus Louis. “En je hoeft er niet voor thuis te blijven, ze kunnen het doen terwijl je weg bent.” Zijn advies is dan ook om er niet te lang mee te wachten. “Het levert je niet alleen geld op maar ook wooncomfort. Bovendien zijn er nu nog mogelijkheden voor subsidie.”

Meer weten? Kijk dan op de website van DBT of op de Facebookpagina @DuurzameBuurtschappen. Ook heeft Terschelling TV hier een item aan gewijd, in het Terschelling TV journaal van 2 oktober (9 minuut 4).

Dit artikel is van Gerry Visser, gemaakt in opdracht van de gemeente en gepubliceerd in weekblad De Terschellinger mei 2021.

Deel: