Hessel doet ook groen

Mijn motivatie is de gein en de technische uitdaging

Dat Hessel creatief en handig is, dat hij kan lassen, meubels ontwerpt en zelf van alles bouwt, is geen nieuws. Dat hij in de afgelopen jaren die creativiteit en handigheid ook heeft gebruikt om zijn bedrijven te verduurzamen, weet misschien niet iedereen. Hessel heeft zeker hogere ‘groene’ idealen, maar wilde vooral kosten besparen. En omdat hij een hekel heeft aan zijn geld brengen naar bedrijven als de NUON, heeft hij op een simpele manier zijn energierekening aanzienlijk omlaag gebracht.

“We hebben alle verlichting led gemaakt, in De Groene Weide, de studio en Westend. En ik heb een 24 volts circuit aangelegd. Ik heb vier accu’s genomen, die 24 volt leveren. Daardoor heb ik geen trafo’s (transformatoren, resp.) meer nodig, die heel veel stroom nemen. Door met accu’s te werken, die opladen via het net, heb ik meteen een soort noodverlichting. Als de netstroom uitvalt, blijft de kassa draaien en alle lampen ook. Maar de versterkers draaiden vroeger ook de hele dag door, dat is 12 kW. Nu heb ik kleine speakers voor overdag, dat scheelt ook behoorlijk.”

Het totale elektriciteitsverbruik van de Groene Weide, Westend, de loods en de studio samen is met 25% afgenomen door deze simpele maatregelen. “Ik zou graag op mijn loods zonnestroom willen opwekken, die ik in al mijn bedrijven kan gebruiken. Er liggen nu al een tiental panelen op, maar er kan veel meer bij. Ik wil niet op Westend of de Groene Weide zonnepanelen leggen, dat vind ik lelijk.”

Warmtewisselaar

De restwarmte van de vriescel in de Groene Weide wordt gebruikt voor de vloerverwarming van het terras. “De terrasvloer is eigenlijk mijn warmtewisselaar. Dat hebben we samen met Bakker Installaties aangelegd. De vloerverwarming zorgt ervoor dat we het hele jaar door aangenaam op het terras kunnen zitten. Toch heeft het even geduurd voordat we dit systeem zo hebben aangelegd. Men heeft heel erg de neiging om het moeilijker te maken dan het is.”

Daarnaast slaat Hessel de warmte van de koelcel op in een extra boiler. Die praat weer met de boiler van de keuken, waar onder andere de afwasmachine op aangesloten is. Omdat de extra boiler al 30-35 graden water bevat, hoeft de normale boiler minder bij te verwarmen om de keuken van warm water te voorzien. Dat scheelt veel gas en geld. “We besparen daarmee 50% op warm water kosten. De aanschaf en installatie kostte ongeveer €1500, die hebben we dus zo terugverdiend.”

Gein

Hessels verduurzaming komt voort uit logisch nadenken en zoekwerk. “Mijn motivatie is de gein en ik heb een hekel aan de NUON enzo. Ik wil niet betalen voor iets, wat ook gratis kan. Het is voor mij vooral een technische uitdaging en een kwestie van kostenbesparing. In feite is de hele klimaatdiscussie zinloos. Alles is namelijk uitvoerbaar, er is niets nieuws onder de zon, we moeten het alleen doen. Neem de Thorium Centrale. Met kernfusie (dus geen splitsing!) kunnen we zoveel energie opwekken, dat windmolens en zonnepanelen niet meer nodig zijn. Maar ja, het wordt tegengehouden door hogere machten. Op wereldniveau kan ik niets bereiken, maar ik probeer mijn eigen wereld wel zelfvoorzienend te maken.”

Perpetuum Mobile

“Op Hee ben ik bezig om een hek te maken bij Westend. Dat is een rechtopstaande koperen plaat met een glasplaat ervoor en leidingen ertussen. Doordat de zon erop schijnt, verwarmt het water in de leidingen. Die sla ik op een ouwe tank en daar kan ik op Westend de vloer mee verwarmen. Leidingen op de platen lassen, kan ik zelf, de rest van de installatie doet Bakker.” Hessel werkt ook aan een ‘perpetuum mobile’. “Ik ben met een motor bezig, die niet alleen zichzelf in stand houdt, maar meer stroom levert dan die nodig heeft om in op gang te komen. Het is een soort vliegwielwerking. Maar het is op dit moment onmogelijk om te realiseren en bovendien richt ik me eerst even op ons concert in de Ziggo Dome in februari 2017!”

Deel: