Energiecoach voor Terschelling

Dirk Lintmeijer helpt je op weg

Door Gerry Visser, voor weekblad De Terschellinger

U wilt graag uw woning verduurzamen, maar weet niet precies wat er allemaal mogelijk is? Dan kunt u terecht bij de Energiecoach van de gemeente in de persoon van Dirk Lintmeijer uit Lies. En als u denkt: die naam komt mij bekend voor, dan is dat goed mogelijk, want op de Samen Duurzaam-pagina van afgelopen februari vertelde Dirk over de Stichting Duurzame Buurtschappen, waar hij een van de initiatiefnemers van is.

“Het duurzaamheidsproject Duurzame Buurtschappen bestond uit het maken van een energiescan en een concreet plan van je woning”, vertelt Dirk. “Heel goed natuurlijk, maar vaak kwam na zo’n rapport de vraag: ‘Hoe nu verder?’ Want op het gebied van leningen en subsidies is er een oerwoud aan regels waar je als particulier snel in verdwaalt. Daar komt bij: hoe kies je het meest geschikte bedrijf? En welke bedrijven zijn er eigenlijk op het eiland? En wat kunnen ze voor je doen? Met dergelijke vragen kun je bij mij als Energiecoach terecht. Helemaal gratis!”

Waar te beginnen
Overigens: ook als je geen scan hebt laten maken, kun je dat soort vragen hebben. Dirk: “Veel mensen willen best graag hun huis verduurzamen, maar weten niet waar te beginnen. Als Energiecoach ben ik er voor alle huiseigenaren die vragen hebben op het gebied van het duurzamer maken van de woning.” Al zal hij niet adviseren welke apparatuur mensen moeten nemen, benadrukt Dirk. “Ik ga niet op de stoel zitten van een installateur of een bouwbedrijf. Het gaat de gemeente en mij er om dat mensen worden ondersteund en ontzorgd bij het maken van keuzes.”

Onafhankelijk
Dirk is in zijn nieuwe functie per direct beschikbaar voor alle inwoners van Terschelling. “Ik heb de afgelopen maand vooral besteed aan het in kaart brengen van installatie- en bouwbedrijven op het eiland, zodat ik weet wat men kan bieden. Ik bezoek deze bedrijven ook. Bij het kiezen van een bedrijf is het goed om na te gaan of het bedrijf gecertificeerd is, want dan heb je de garantie dat men weet wat men doet.” Maar iedereen is uiteraard vrij om het bedrijf te kiezen dat men wil, zegt Dirk. “Mijn advies daarin is zo neutraal mogelijk, ik ben totaal onafhankelijk. En ook goed te weten: het staat helemaal los van wat ik bij de Duurzame Buurtschappen Terschelling heb gedaan en doe.”

Boekje
Zoals in de vorige aflevering van Samen Duurzaam werd aangekondigd, valt er na de zomer bij iedere huizenbezitter op Terschelling een boekje op de mat met daarin – naast allerlei nuttige informatie en tips om energie te besparen – een tegoedbon van 80 euro: de Energiejuttersbon. “In dat boekje zal ook informatie te lezen zijn over de functie van Energiecoach.” Al zul je de voucher niet nodig hebben voor het advies van Dirk, want dat is gratis. Lachend: “Nee, je krijgt achteraf geen rekening van de gemeente, mijn advies kost niets.”

Persoonlijk contact
Voor alle duidelijkheid: de Energiecoach fungeert niet als Energieloket. “Ik zit niet op het gemeentehuis, ik werk vanuit huis”, aldus Dirk. “Ik wil juist naar de mensen toe, want alles staat of valt met persoonlijk contact. Je kunt een afspraak maken via het algemene nummer van de gemeente of een mailtje sturen naar energiecoach@terschelling.nl. Natuurlijk houd ik mij daarbij wel aan de richtlijnen van het RIVM, maar dat spreekt vanzelf.” Juist door dat persoonlijke contact verwacht Dirk concrete resultaten te kunnen boeken. “Het is heel laagdrempelig, ik ben heel benaderbaar. En dat moet ook, want er moet nu echt wat gebeuren, de tijd van praten is wel voorbij.”

Kennis op het eiland
Dirk woont, na een carrière aan de wal als organisatieadviseur, samen met zijn vrouw al weer vier jaar met veel plezier in Lies. “Al ken ik het eiland al veel langer, ik kom hier al sinds mijn eerste levensjaar.” Hij vindt het een goede zaak dat de functie van Energiecoach ingevuld wordt door iemand die op het eiland woont. “Kennis die op het eiland aanwezig is, moet je gebruiken. Als het niet nodig is om iemand van de wal te halen, moet je dat ook niet doen. En voor mij is het vanuit Lies heel eenvoudig om de mensen thuis op te zoeken. Dus ik wacht met plezier de eerste afspraak af!”

Ga naar Stichting Duurzame Buurtschappen en vraag de energiescan nu aan!

Deel: