Duurzame Dokter

Haar e-auto rijdt op Terschellinger zonnestroom en Friese windenergie

Elizabeth Dijkema en Martin Boomgaardt besloten zelf zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Maar daar bleef het niet bij, ze kochten meteen en elektrische auto. Dat in combinatie met een zonneboiler en wat zuiniger omgaan met energie, maakt dat ze maandelijks nog maar 85 euro betalen voor gas en electra. Vanaf 1 april zijn ze bovendien klant van Terschelling Energie.

Sinds een paar jaar volgde Dijkema, huisarts op Terschelling, Springtij Forum vanaf de zijlijn. Ze wachtte op duurzame acties vanuit de overheden, maar er gebeurde weinig. “Ik had gehoopt op meer stimulans en grote projecten. Er wordt veel over duurzaamheid gesproken, alleen zie ik er weinig van terug en er lijkt altijd wel weer een organisatie tegen te zijn. Er zijn maar weinig mensen die bijvoorbeeld een windmolen in de achtertuin willen. Maar zo komen we er niet en dat moet anders kunnen”, dacht ze, “ dan ga ik zelf iets doen.

Door Guido Hogerheyde van Terschelling Techniek hebben Elizabeth en Martin in 2013 vijftien zonnepanelen laten installeren op het dak van hun schuur. En daarna zijn ze op zoek gegaan naar een elektrische auto. Na enig speurwerk en proefritten in verschillende elektrische auto’s werd het de Renault Zoe. “De actieradius is 120 km in de winter en 160 km in de zomer. Op het eiland!” benadrukt Elizabeth. “Aan de wal kom ik minder ver, als ik 130 km/uur rijd.”

Alle kleine beetjes helpen

Toen het stel het huis aan de Kunneweg gingen verbouwen moest er een nieuwe CV ketel en boiler in en lag het voor de hand om voor een zonneboiler te kiezen. De zonneboiler voorziet nagenoeg in al het warme kraanwater dat ze gebruiken. Alleen de verwarming draait nog op gas. “We vinden comfort en enige luxe belangrijk, maar we proberen ook na te denken hoe we goede dingen voor het milieu kunnen doen en dat gaat prima samen. Op het moment dat wij bezig gingen met duurzame energie zijn we ook bewuster gaan nadenken over andere zaken: vaker de fiets en openbaar vervoer gebruiken, regelmatig kiezen voor biologische producten in de supermarkt. Ons motto is dat alle kleine beetjes helpen om duurzamer om te gaan met het milieu. De meeste mensen worden blij als de zon schijnt, de zonnepanelen en de zonneboiler doen daar nog een schepje boven op.”

Subsidie en Energie Investerings Aftrek

Na een gesprek met de accountant bleken er allerlei regelingen te zijn, zoals de Energie Investerings Aftrek (EIA), Milieu Investerings aftrek (MIA) en Vamil. Die maken het mogelijk dat zelfstandig ondernemers duurzame investeringen zakelijk kunnen aftrekken. Ook bestond er toen nog een gemeentesubsidie voor zonnepanelen.

De zonnepanelen kostten ca. €7000,- inclusief installatie en de aanschaf van de auto ca. €25.000,-. De accu’s van de Renault Zoe worden geleased, voor €80,- per maand. Dit heeft als voordeel als er een aantal “cellen” van de accu kapot gaan, deze vervangen worden. “Op de auto en het oplaadpunt is de EIA van toepassing, dit houdt in dat 36% van de aanschafkosten mag worden afgetrokken van het belastbaar inkomen. Voor de zonnepanelen geldt de MIA en dit geeft een belastingvoordeel van ruim 40%. Daarnaast is de elektrische auto vrij van wegenbelasting en ik betaal de eerste 5 jaar geen bijtelling. Deze laatste regeling is veranderd,” legt Dijkema uit.

Elizabeth rijdt in haar ‘Zoe’ op zonnestroom van hun eigen zonnepanelen. De auto verbruikt per jaar ongeveer 1500 kWh en de panelen wekken 4000 kWh op. “Wij zaten op een verbruik van 3000 kWh per jaar. Door zelf ook nog kritisch naar het eigen verbruik te kijken, hebben we dit ook nog verder kunnen verlagen. Daardoor hoefden we afgelopen jaar maar 50 kWh af te nemen van NUON.

Zonnestroom en windenergie

Inmiddels zijn Elizabeth en Martin overgestapt naar Terschelling Energie. “We hebben ons op de avond van de lancering op 20 februari meteen aangemeld. Ter plekke werden we zo enthousiast dat we meteen aandelen hebben gekocht en klant geworden zijn van VandeBron. We zijn niet goedkoper uit, maar geven ons voorschot liever aan een duurzame leverancier dan aan NUON.”

“In eerste instantie stelde VandeBron een maandbedrag voor dat gebaseerd was op het bedrag dat wij 3 jaar geleden betaalden. Maar sinds de aanschaf van de zonnepanelen betalen wij aanzienlijk minder. Het huidige maandbedrag bedraagt €85,- per maand ipv €130,-, voor gas en elektriciteit die we daarvoor betaalden. Dus dat hebben we moeten aanpassen. Verder verliep de aanmelding eenvoudig en soepel. Per 1 april krijgen we het kleine beetje energie die we niet zelf opwekken van de windmolen van Xander uit Leeuwarden. Zo heb ik zonnestroom en windenergie, haha!”

Meer informatie over EIA, Vamil en andere belastingvoordelen voor duurzame investeringen, kijk op de site van RVO.

Deel: