Subsidie op isolatie

Tochtgaten dichten en goed ventileren is het halve werk

Goede isolatie van je huis betaalt zich snel uit. Volgens Milieucentraal verdienen de meeste investeringen in isolatie zich terug, want je bespaart daardoor geld op de energierekening. Als je jaarlijkse gasverbruik bijvoorbeeld afneemt van 2.000 m3 naar 1.000 m3, dan daalt de energierekening met 660 euro per jaar (prijspeil 2016). Vooral in oude(re) huizen valt grote winst te behalen. Een slecht geïsoleerd huis gebruikt per jaar 2.200 m3 gas voor verwarming. Een goed geïsoleerd huis heeft maar 700 m3 gas nodig. Dat scheelt 990 euro per jaar!

Advies

Isolatie werkt bij de gratie van o.a. goede ventilatie. En weet dat warme lucht opstijgt en koude op de grond 'valt'. Een koude vloer kan dus een resultaat zijn van slecht geisoleerde muren, waar de koude lucht vanaf glijdt. Dan lost vloerisolatie niets op. Bekijk dus goed waar de kou in je huis vandaan komt, de muren, ramen, door kieren, voor je wat aanpakt.

Een aantal isolatiebedrijven in Friesland komt geregeld naar Terschelling. Vraag meerdere offertes aan als je overweegt je dak, vloer of gevel te laten isoleren. En laat je goed adviseren door deskundige, ervaren bedrijven, die hier meer werk op het eiland hebben verricht. Vraag dan op tijd subsidie aan, dat kan een hoop geld schelen!

Subsidie

Ook in 2016 heeft de gemeente Terschelling subsidiegelden beschikbaar voor woningisolatie. Als je voldoet aan de voorwaarden kan de gemeente 20% van de kosten subsidiëren. Je kunt de subsidie aanvragen als:

  • Je een bestaande woning in particulier eigendom hebt
  • De isolatiewerkzaamheden leiden tot verbetering van het energielabel. (Je hoeft de verbeteringen van het energielabel overigens niet aan te tonen.)
  • Je woning geen WOZ-waarde heeft van €400.000 of hoger
  • Je mag voor deze werkzaamheden geen andere Friese energiepremie (SNN) aanvragen

SNN

Woningeigenaren in de provincie Friesland kunnen subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen via de Friese Energiepremie. Al vanaf één energiebesparende maatregel krijgt u subsidie. Het betreft een vast bedrag van €350 per maatregel (of €800 bij twee). Hoe meer maatregelen u laat uitvoeren, hoe hoger uw premie. Voor VvE’s en buren die samen verbouwen is er (mogelijk) een bonus van €250,- per adres.

Het loont de moeite om dus even goed te berekenen bij wat beide subsidies in jouw geval opleveren. Bijv. een vloer isoleren van ca. 50m2 kost €1250 incl. btw. Een subiside van €350 van SNN is dan gunstiger dan 20% (€250) van de gemeente.

Wil je meer weten, kijk eens op de de site van MilieuCentraal voor een handig overzicht van alle tips.

Meer info over de Friese Energiepremie 2016 vind je hier. Of kijk op de gemeente site of het Duurzaam Bouwloket voor info over lokale subsidies.

Deel: