Wat doen we?

Terschelling Energie is een coöperatie voor en door Terschelling

Terschelling Energie

Het doel van Terschelling Energie is het samen verduurzamen van de energievoorziening op het eiland. Van de energie die we met z’n allen gebruiken willen we een zo groot mogelijk deel zelf opwekken. We gaan ons eerst zoveel mogelijk richten op het uitbreiden van het aantal zonnepanelen op het eiland.

Hierbij voelen wij ons gesteund door het Ambitiemanifest Waddeneilanden ‘De Energieke Toekomst’. Hierin streven alle Waddeneilanden ernaar om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn op het gebied van duurzame energie- en watervoorziening.

Leveren

Terschelling Energie werkt samen met energiebedrijf Vandebron. We bieden momenteel stroom aan van twee windmolens in Leeuwarden en een zonnedak in Makkinga. Ons streven is om zo spoedig mogelijk nieuwe Terschellinger energiebronnen aan te sluiten. Samen met Vandebron hebben we ook een eilander energie marktplaats gecreëerd. Iedereen die zonnepanelen heeft en meer produceert dan hij gebruikt, kan zijn overschot leveren aan het zonnecollectief. Iemand zonder zonnepanelen kan die stroom afnemen. Deelnemen aan het zonnecollectief betekent voor de leverancier een goede prijs en voor de consument gegarandeerde lokale groene stroom voor een goede, marktconforme prijs.

Kies je samen met Terschelling Energie voor Vandebron als energieleverancier, dan komt je geld direct bij een lokale, schone energiebron terecht. En omdat de prijs die je voor je energie betaalt rechtstreeks naar je lokale energiebron gaat, ben je ook nog eens goedkoper uit.

Besparen

Alle energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Besparen is de goedkoopste manier van verduurzamen. Door eenvoudige aanpassingen kun je vaak veel gas, water en elektra besparen. Op ons platform vind je allerlei tips om zowel op gas als op stroom te besparen. Tijdens onze campagnemaanden bieden we samen met lokale leveranciers voordelige besparingsmiddelen. Terschelling Energie helpt je graag op weg bij de aanschaf van warmtepompen, zonnepanelen of andere duurzame oplossingen in huis of je bedrijf.

Opwekken

Ons eerste eigen energiebron is een zonneveld op een voormalig boerenerf in Hee. Daarmee gaan we zelf zonnestroom produceren en leveren aan ca. 135 huishoudens. Leden van de coöperatie kunnen een obligatie kopen in het zonneveld met een aantrekkelijke rente. Klanten van Terschelling Energie kunnen de zonnestroom via Vandebron afnemen.