Platform  Projecten|Leveranciers|Tips & tricks|Nieuws van het platform

Terschelling duurzaam

Terschelling Energie is de eerste actieve energiecoöperatie op Terschelling. Maar zeker niet het eerste duurzame initiatief. In 2008 is de Schylger Energie Maatschappij (SEM) in het leven geroepen. Zij heeft onder meer onderzocht of het mogelijk is om geothermie en zonneweides te realiseren op het eiland. De gemeente heeft in 2012 een subsidieregeling ingesteld voor Kleine Duurzame Initiatieven. Er zijn - mede dankzij deze subsidieregeling- veel bedrijven en particulieren aan de slag gegaan met het besparen van energie of het zelf opwekken van duurzame energie..

Ook zijn er veel bedrijven actief aan de slag gegaan met het aanbieden van producten en diensten om in de groeiende behoefte naar meer duurzame oplossingen te voorzien. Er wordt een duurzaamheidsforum met landelijke bekendheid georganiseerd op Terschelling; Springtij. Sinds 2014 kent Terschelling bovendien een Duurzaam Bouwloket.

Projecten

Bekijk de duurzame initiatieven op Terschelling!

Wat kan ik nu doen? 

Door 100% groene energie via Terschelling Energie in huis te halen, ben je al een heel eind op weg. Wij bieden samen met Vandebron groen stroom rechtstreeks van de bron. Maar er zijn meer simpele manieren om je huis of bedrijf te verduurzamen. Besparen is het sleutelwoord. Het kost niets, sterker nog, het levert je zelfs geld op! Zijn oude apparaten toe aan vervanging? Koop een energiezuinige nieuwe koelkast, oven of tv. Kijk eens op onze Tips & Tricks pagina!

Je bespaart het op je verwarming en het gebruik van warm water. Maar ook door het zuiniger gebruiken van alle elektrische apparaten en verlichting. Milieu Centraal heeft een handig overzicht gemaakt hoe je snel en gemakkelijk die kleine dingen in je huishouden kunt aanpakken. En hoeveel je dat per jaar scheelt in je portemonnee.   

Geld over?

Heb je wat geld op een spaarrekening staan? Koop van je spaargeld een paar zonnepanelen of een zonneboiler. De besparing op je energierekening is groter dan de rente op je spaargeld! Kijk eens op onze leverancierslijst welke installateurs op Terschelling dit kunnen doen en vraag een offerte op.

Deel je verhaal! 

Woon jij energieneutraal of heb je onlangs succesvol besparende maatregelen getroffen in jouw bedrijf of huis, mail het ons dan! Wij nemen je verhaal op in het platform. En deel je eigen besparingstips met ons op Facebook en Twitter. Zo hoeft niet iedereen het wiel uit te vinden en help je elkaar Terschelling groen te maken.

Tips & tricks

Maken het leven wat groener

Korter douchen

Een gemiddeld persoon doucht circa 8 á 9 minuten per keer. Door (met behulp van een zandloper) maar 5 minuten te douchen kunt u +/- 35 liter besparen...

Lees verder

Zet de thermostaat eerder omlaag

Zet de thermostaat niet pas uit op het moment dat u gaat slapen maar doe dit al circa een uur van te voren. De warmte zal nog lang genoeg in de woonka...

Lees verder

Zonneboilers

Zonnepanelen en zonnecollectoren worden vaak nog door elkaar gehaald. Zonnepanelen zorgen voor het opwekken van elektriciteit en zonnecollectoren voor...

Lees verder

TE Platform is de plek om je te oriënteren op alle duurzame initiatieven op het eiland.

Nieuws van het platform

Vers van de groene pers.

Stap over naar Vandebron en kies voor zonnepark Hee. Kies voor Terschelling Energie.

Overstappen

Investeer in eigen lokale energiebronnen. Word lid van Terschelling Energie.

Word lid