Terschellinger Duurzame Huizenroute

Neem een kijkje in de keuken van onze groene doeners op zaterdag 12 november

Terschelling Energie organiseert samen met de gemeente de Terschellinger Duurzame Huizenroute op zaterdag 12 november. Op deze open dag kunnen acht huizen en bedrijven met duurzame aanpassingen bezocht worden. De eigenaren vertellen in ongedwongen sfeer over hun overwegingen, investeringen en opbrengst. Wil je meer weten over het isoleren van je huis of zonnepanelen op je dak? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning en hoor ervaringen uit de eerste hand. Je kunt tussen 10.00-12.00 uur en 13.00-15.00 uur binnenlopen of stap op een e-bike en fiets de duurzame huizenroute op West of Oost.

Op West

Dorpshuis Ons Huis op West heeft 36 zonnepanelen op het dak, een zonneboiler en overal ledlampen. Jaap de Jong gebruikt regenwater uit een tank in de achtertuin voor zijn was, heeft een zonneboiler en 13 zonnepanelen op het dak en muurisolatie. Harmen van der Ende heeft 21 zonnepanelen, een zonneboiler, vloerisolatie, spouwisolatie en een houtkachel. Hij is hiermee van energielabel F naar A+ gegaan. De ambtswoning van burgemeester Wassink is een nul-energiewoning met energielabel A+++. Het heeft geen gasaansluiting, er liggen zonnepanelen op het dak, een zonneboiler, er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte en het huis is optimaal geïsoleerd. Daarnaast is er lage temperatuur vloerverwarming aangelegd en een douche met warmteterugwinning.

Om Aest

Melis de Vries is een duurzaam ondernemer. Vakantiepark Tjermelan heeft het ecolabel Green Key. Waterbesparende middelen en ledverlichting zijn al jaren aanwezig. Sinds 2015 liggen er 374 zonnepanelen verspreid over meerdere daken. Dokter Elizabeth Dijkema rijdt in haar elektrische auto op zonnestroom van haar eigen zonnepanelen. Daarnaast heeft ze een zonneboiler die haar van warm water voorziet. Ada en Gea hebben sinds 2002 in stappen hun huis in Landerum verduurzaamd. Hun oogappeltje is hun Rayburn houtfornuis, maar ze hebben ook een zonneboiler, infrarood verwarming en op hun dak ligt 24m2 aan zonnepanelen. Het café van Hessel & Tess heeft overal ledverlichting. De restwarmte van de vriescel in de Groene Weide wordt gebruikt voor de vloerverwarming van het terras. Daarnaast slaat Hessel de warmte van de koelcel op in een extra boiler. Die praat weer met de boiler van de keuken, waar onder andere de afwasmachine op aangesloten is.

Fietsroute met e-bike

Je kunt alle locaties op eigen gelegenheid bezoeken tussen 10.00-12.00 uur en 13.00-15.00 uur. Sommige huizen zijn alleen ’s middags geopend, check hiervoor de projecten op het Platform.

Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je gratis gebruik maken van de Watt Car. Reis je met je pas of app naar een Duurzaam Huis op de route, dan worden de kosten niet in rekening gebracht. Je moet hiervoor wel je gegevens achterlaten bij de huiseigenaren die je bezocht hebt!

TE bestuursleden Jelle Cupido en Willemijn Steentjes verzorgen van 13.00-15.00 uur een fietsroute. De Westroute start om 12.45 uur bij Haantjes Rijwielverhuur aan de Willem Barentzskade, de Oostroute om 12.45 uur bij Tjermelân in Oosterend. Gratis e-bikes van Haantjes staan op beide locaties klaar. Meld je graag aan via info@terschellingenergie.nl

Route West:

- Dorpshuis Ons Huis

- Woonhuis Jaap de Jong

- Woonhuis Harmen van der Ende

- Ambtswoning burgemeester Wassink

Route Oost:

- Vakantiepark Tjermelân

- Woonhuis Elizabeth Dijkema

- Woonhuis Ada Plinck en Gea van Essen

- Café de Groene Weide

Isolatie Maand

De Terschellinger Duurzame Huizenroute op 12 november is de aftrap van de Isolatie Maand. Van 12 november tot en met 12 december geven we tips over isolatie en gasbesparing. Op 23 november vindt een Overstap Avond plaats in de Groene Weide tijdens de Tafel van Oost. Er is een landelijke subsidieregeling ‘Energiebesparing Eigen Huis’ waarmee je 20% subsidie kunt krijgen, kijk hiervoor op rvo.nl. Ook de gemeente Terschelling heeft een potje voor particulieren die de woning gaan isoleren. Kijk voor alle subsidiemogelijkheden op het gemeentelijk energieloket.

Deel: