Monitor Duurzaam Leven

Duurzaam Nederland

Eind september presenteerde Milieu Centraal de ‘Monitor Duurzaam Leven’ dat een uniek beeld schetst van de stand van duurzaam Nederland.Dit onderzoek combineert gedetailleerde informatie over 98 duurzame gedragingen die mensen al wel of niet vertonen, hun houding ten opzichte van duurzame gedragingen die ze nog niet vertonen én de milieu-impact van dat gedrag. Elke twee jaar wordt dit onderzoek herhaalt waarmee ook trends gemonitord worden.

Milieu Centraal geeft aan dat ruim 4000 respondenten de vragenlijst hebben ingevuld. Deze vragenlijst is verdeeld over acht blokken: elk blok staat voor een set aan duurzame gedragingen. Het werd uitgezet door middel van een online vragenlijst onder het StemPunt-panel van Motivaction in mei 2023. Na weging zijn de resultaten representatief voor Nederland. De resultaten uit deze vragenlijst zijn gecombineerd met impactberekeningen die onder andere door Milieu Centraal zijn uitgevoerd.

De gemonitorde thema’s zijn:
- Wonen (energiegebruik, woonoppervlakte en duurzaam bouwen)
- Mobiliteit (vakantie en dagelijkse mobiliteit)
- Circulaire omgang met spullen (circulaire economie)
- Voeding

Uit dit onderzoek blijkt o.a. dat de gedragingen rondom energieverbruik de enige grote absolute stijgingen zijn ten opzichte van 2021. Meer mensen doen hun best om energie in huis te besparen.

Meer lezen? Het rapport en de belangrijkste bevindingen lees je op de website van Milieu Centraal.

Deel: