Restaurant De Zee

Energiescan voor ondernemers: reëel en onafhankelijk advies Je bent ondernemer en je wilt je bedrijf best duurzamer maken. Maar waar te beginnen? En hoe voorkom je dat je veel geld uitgeeft zonder de kans dit ooit terug te verdienen? Om hierop een antwoord te krijgen kun je een energiescan laten maken. Voor een vast bedrag komt er een onafhankelijke energie-expert bij je langs die jou adviseert hoe je eenvoudig energie kunt besparen en wat er nodig is om zelf energie op te wekken. En goed te weten: de gemeente Terschelling kan 445 euro bijdragen, zodat je zelf slechts 350 euro (ex btw) betaalt. Inmiddels hebben hier al ruim 20 eilander bedrijven van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. Ook in 2020-2021 kun je als bedrijf de scan met korting aanvragen. 

Deel:

Succesverhalen info:

Lammert Miedema en Anne-Marie Kaale van restaurant De Zee op West lieten in 2018 een energiescan maken. “Ik werd gebeld door de gemeente”, vertelt Lammert. “Ja, dat was heel actief van ze. We hebben erover nagedacht en toen gezegd: laten we dat doen. Vervolgens kwam er een adviseur langs van Energie voor MKB. Hij vroeg ons om van te voren het energiecontract op te sturen en een tekening van het pand. Zo kende hij alvast ons verbruik.”

Dubbel glas
Samen met de adviseur werd zowel het bedrijf als de bovenwoning bekeken. “We hadden door de jaren heen zelf al het een en ander gedaan. Zo hebben we overal dubbel glas laten plaatsen, een nieuwe hr-ketel geïnstalleerd en alle gloeilampen vervangen door led-verlichting. En bij alle apparaten die je vervangt, let je natuurlijk op het verbruik.”

Scan terugverdiend
De adviseur had dan ook niet zoveel aan te merken op de manier waarop Lammert en Anne-Marie wonen en werken. “Wel kwam hij erachter dat de timer op de thermostaat van de elektrische vloerverwarming defect was, waardoor deze 24 uur per dag aanstond. En al ging het om een relatief kleine ruimte, je hebt het wel over 150 watt. We hebben er een handschakelaar opgezet, dat scheelt honderden euro’s per jaar.” Met een lach: “Dus de kosten van de scan hebben we nu al terugverdiend.”

Reële adviezen
Het rapport dat ze ontvingen bevatte tal van tips en aanbevelingen. “De adviezen zijn duidelijk en ook reëel. Zo zou onze zolder bijvoorbeeld beter geïsoleerd kunnen worden, maar is het de vraag of we dat ooit terug kunnen verdienen. Aan de ene kant wil je duurzaam zijn, maar je moet ook naar je portemonnee kijken.” Hetzelfde geldt voor het eventueel plaatsen van zonnepanelen. “Wij hebben een onhandig dak, dus levert zo’n grote investering relatief weinig op.” Lammert raadt andere ondernemers zeker aan een energiescan te laten doen. “Ook al ben je er zelf al bewust mee bezig, zo iemand ziet altijd weer andere dingen dan jij.”

Artikel en foto zijn van Gerry Visser, gemaakt in opdracht van de gemeente en gepubliceerd in weekblad De Terschellinger

 
Contact
Partners in dit project
Documenten bij dit project
     

    Meer: