Jolle Dijkstra

Groen bier van Terschelling

Isolatie en vloerverwarming stonden al op de planning bij de nieuwbouw van het proeflokaal van Jolle Dijkstra van Terschellinger Bieren. “Dan gaat het besef groeien: We kunnen ook zonnepanelen erop leggen! En we willen ook eigenlijk wel alles met ledverlichting. Dan ben je groen bezig. Als mensen straks binnenkomen zeg ik als eerst: Welkom in dit groenpand!”

Deel:

Succesverhalen info:

Jolle laat trots zijn nieuwe proeflokaal zien, gebouwd in samenwerking met Groenpand, Combibouw en Bakker Installaties. “We hebben 50 panelen op het dak, aan weerszijden. We kunnen met deze panelen 75% opwekken van alle stroom die we nodig hebben, ook in de Stormvogel.” Hij geeft me een rondleiding door het pand. Er wordt nog druk aan gewerkt. We starten bij de meterkast. “Zie je die pomp hier? Het is de pomp van de vloerverwarming. Die stond heel hard te draaien, dus daar heb ik een apparaatje tussen gezet, dan slaat ie, als er geen warmtevraag is, slechts een keer in de 24 uur aan. Anders staat ie constant te draaien, ook als het niet nodig is. Zoals in de zomer. Ik hoorde van iemand dat je dat kunt onderbreken. Toen heeft Bakker dat apparaatje er ertussen gezet. Dat vind ik een vorm van energiebesparing.”

Wilde gagel

We komen op de nog lege zolder. “Voel eens hoe warm, dit is alleen al de warmte die de omvormer levert. De zonnestroom wordt hier omgevormd tot elektriciteit voor ons pand. Kijk, hier zie je dat ie druk aan het werk is. Hij hangt hier nu twee weken en we hebben al 972 kWh opgewekt. Kun je nagaan! Mooi he!” zegt Jolle met een brede glimlach. Tussendoor laat hij me de wilde gagel ruiken, die hij te drogen heeft gelegd op de zolder. “Daar gaan we bier mee maken. Het is een heester die hier in de duinen groeit, hij houdt van zure grond. Hij is beschermd, maar ik mocht van SBB wat blaadjes plukken. Die heb ik in de zon gedroogd, met de deuren open, dan schijnt de zon hier mooi naar binnen. We gaan er een Terschellinger bier van maken met wilde gagel. Het is heel aromatisch. En heel uniek.“

Proeflokaal

“Dit wordt de ruimte voor de bierproeverijen,” zegt hij als we weer beneden komen. “Hier komen drie taps. Op een bar van oud hout. Er komt een grote zonnedisplay. Dus de mensen die straks binnenkomen, kunnen meteen zien wat er wordt opgewekt op het dak. Alle lampen zijn led. Vanuit deze hoek ga ik presentaties geven. Daar komt de beamer en de boxen. De dakramen zijn elektronisch. Werkt allemaal op zonnestroom. En hier kunnen mensen zitten, bier en hapjes proeven. Maar ook chocola en kaas. Ik kan ondertussen de verhalen vertellen.”

We sluiten de rondleiding buiten af. We stappen het weiland in om ook de panelen op de oostkant te bekijken. “Aan de Westkant liggen er 38, aan de oostkant 12. We hebben de dakramen zo geplaatst, dat ze precies tussen de panelen zitten. Het dakraam is ongeveer zo groot als een zonnepaneel. Doe je dat niet goed, dan ben je zo twee panelen kwijt.”

“Als ik een extra rij panelen zou leggen, heb ik 99% opbrengst. Dat kost weer een paar duizend euro extra. Ik wilde eerste de opbrengst weten van deze panelen, een rijtje bijleggen, kan zonodig nu heel eenvoudig.” “We hebben ook twee fietsoplaadpunten buiten voor e-bikes. En de buitenlampen branden alleen ’s avonds, die reageren op het licht, of eigenlijk op het donker.”

Toekomst

Alle lampen die stuk gaan in de Stormvogel, gaan we vervangen door ledlampen. Er zijn tegenwoordig al batterijen voor energieopslag, die je in je huis kunt plaatsen. Met de energie die je opwekt, worden die batterijen gevuld. Dan kan je bijvoorbeeld in november lekker de verwarming aandoen, vanuit die batterij. Dat is mooi, dan heb je minder gas nodig. Voor die aanschaf moet ik nog even voor sparen.”

Goede stroom

Jolle en zijn vrouw Ria zijn sinds de oprichting van Terschelling Energie lid van de coöperatie. In de Maand van de Zon zijn ze ook klant geworden. Naast hun eigen zonnestroom krijgen ze nu 100% groene stroom van een windmolen in Leeuwarden via Vandebron. “Groener bier kan je op Terschelling niet krijgen,” lacht Jolle.

 
Contact
  •  Jolle Dijkstra
  •  Midslanderhoofdweg 32,  884 HJ Baaiduinen, Terschelling
  •  0562-448797
  •  destormvogel@planet.nl
Documenten bij dit project
     

    Meer: